AP 2017

Al 6.700 DNA-stalen afgestaan in laatste poging om moord op 11-jarige Nederlandse jongen op te lossen

In een laatste poging om een decennia-oude moord op een 11-jarig jongetje op te lossen, geven Nederlandse mannen massaal gehoor aan de oproep om hun DNA af te staan. 21.500 mannen werden opgeroepen voor het grootste DNA-verwantschapsonderzoek ooit in Nederland, na een week heeft bijna een derde al een staal afgestaan.

20 jaar geleden is het intussen: toen werd de 11-jarige Nicky in Heerlen dood aangetroffen tijdens een zomerkamp. Hij was vermoord, maar de zaak raakt nooit opgelost. Tot op vandaag tasten de speurders in het duister in hun zoektocht naar de dader. Wel werden er DNA-sporen op zijn lichaam aangetroffen.  

In een ultieme poging om de zaak op te lossen, is Nederland bezig aan het grootste DNA-verwantschapsonderzoek ooit (aan de hand van DNA-materiaal van één persoon kan er onderzoek gedaan worden naar de familielijn). 21.500 mannen uit de buurt werden opgeroepen om vrijwillig een staal af te staan. Ze krijgen daarvoor de tijd tot en met 18 maart.

Na één week hebben 6.721 mannen dat ook daadwerkelijk gedaan. Dat is dus een gemiddelde van 960 per dag. Dat is wel iets minder dan de 1.250 afnames waar de politie op voorzien was. In Heibloem - de toenmalige woonplaats van het slachtoffer - kon er dinsdag voor het laatst een staal worden afgegeven. Daar zijn de cijfers indrukwekkend: van de 400 opgeroepen mannen stond ruim 90 procent een staal wangslijm af.