Video player inladen...

Beeldend kunstenaar Jan Vercruysse is overleden

Beeldend kunstenaar Jan Vercruysse is dinsdag overleden, maar het nieuws is nu pas bekend geraakt. Vercruysse was een van de meest invloedrijke kunstenaars van ons land in de jaren 80 en 90.  Hij werd 69 jaar. 

Vercruysse begon eind jaren 60 als rechtenstudent poëzie te schrijven. In het midden van de jaren 70 evolueerde hij geleidelijk naar beeldende kunst door middel van werken waarin typografie en het boek, of de tentoonstellingscatalogus, uitgewerkt worden als kunstmedium. 

"Hij ontwikkelde gaandeweg een sculpturaal vocabulaire van smalle kamers, lege frames en bases zonder objecten", staat er te lezen op de website van zijn galeriehouder Xavier Hufkens. "De heilige ruimtes gecreëerd door Vercruysse in deze werken staan bekend als "Chambres" of "Tombeaux" en vertegenwoordigen de laatste pogingen van de kunstenaar om kunst te creëren die alleen naar zichzelf verwijst." Vercruysse wantrouwde communicatieve kunst en ging gemakkelijke uitleg, interpretatie en inhoudelijkheid uit de weg. Zijn kunst nodigt uit tot reflectie en rust. 

Vercruysse had onder meer solotentoonstellingen in het Van Abbemuseum in Eindhoven (1990, 1997), het Belgisch paviljoen op de Biënnale van Venetië (1993), het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle (2001) en in Museum M in Leuven (2009). Zijn werk hangt ook in belangrijke musea in de VS en in Europa. In 2001 kreeg hij de Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst. De laatste jaren van zijn leven leefde de kunstenaar erg geïsoleerd. 

Uit het archief: In 1990 stelde Regine Clauwaert in  het programma "Kunst-zaken" de overzichtstentoonstelling van Jan Vercruysse in het Van Abbemuseum voor. 

Video player inladen...

Uit het archief: Jan Vercruysse toonde tijdens de Biennale van Venetië in 1993 onder meer het werk "La sfera", een reuzenschildpad die moeizaam een bol voortduwt. 

Video player inladen...