Bijna 700 miljoen euro aan geldboetes blijft onbetaald op een totaal van 1,2 miljard

Van de 1,2 miljard euro aan boetes die rechters tussen 2012 en 2016 uitspraken, is nog steeds bijna 700 miljoen niet betaald. Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van cijfers die Kamerlif Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) opvroeg bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Tussen 2012 en 2016 spraken rechters voor ruim een miljard euro aan boetes uit. Maar daar is tot op de dag van vandaag meer dan de helf nog niet geïnd. In cijfers: 573 miljoen euro werd al betaald, 678 miljoen euro (nog) niet. Let wel: het gaat hier om penale boetes, geldboetes die een rechter oplegt, en niet om verkeersboetes. 

Dat blijkt uit cijfers van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) die Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) opvroeg. "Van de boetes die opgelegd werden in 2016, is momenteel 33 procent uitbetaald. Van het jaar voordien zo'n 41 procent en 65 procent van die uit 2012." Over het algemeen ligt de inningsgraad hoger in Vlaanderen dan in Wallonië: de kantoren van Kortrijk (56 procent), Oudenaarde en Vilvoorde (allebei de helft) zijn de koplopers, die van Nijvel (16 procent), Brussel (21 procent) en Aarlen (25 procent) hinken achterop. 

Er is hoop: de fiscus heeft meer armslag gekregen

"Natuurlijk zullen nooit alle boetes volledig geïnd kunnen worden", beseft ook Lahaye Battheu. "Een klein gedeelte wordt trouwens vanaf het begin als oninvorderbaar verklaard. De belangrijkste achillespees blijft de geautomatiseerde gegevensuitwisseling tussen Justitie, die de boetes oplegt en Financiën, die ze int." Maar ze benadrukt tegelijk dat er ook stappen vooruit gezet werden. 

Toch is Lahaye-Battheu ook hoopvol: sinds begin 2016 kunnen de boetes ook geïnd worden via werkgevers, banken en deurwaarders, wat de fiscus meer armslag geeft om de boetes te innen. "Dat blijkt relatief succesvol te zijn. In een jaar tijd werd er op die manier 20 miljoen euro geïnd." Ook via belastingen, ANPR-scanners van douane en accijnzen of via de telefoon werd een deel van de boetes gerecupereerd. "Maar we moeten op alle fronten nog een tandje bijsteken. Het is een signaal van rechtvaardigheid naar iedereen die zijn boete wél correct betaalt."