De Amerikaanse wapenindustrie: historisch gegroeid, maar het draait toch vooral om winst en banen  

De wapenlobby in Amerika vecht met hand en tand terug tegen de steeds luider wordende roep om het wapenbezit te beperken na het bloedbad in een school in Florida. Er staan dan ook grote belangen op het spel en dat zijn vooral winst en banen.

Dat Amerikanen houden van vuurwapens is geen geheim. Volgens Pew Center zijn er ongeveer 300 miljoen schiettuigen in omloop in de VS en dat op een bevolking van 323 miljoen inwoners. Zowat 31% van de gezinnen in Amerika beschikken over een of meer vuurwapens. Het gaat dan voor zowat een derde om pistolen of revolvers, maar voor een ander derde om geweren.

Dat is erg veel in verhouding tot Europa en Azië, waar er strenge voorwaarden zijn voor burgers die zich willen bewapenen. In de VS is het wapenbezit van de burger grondwettelijk beschermd door het 2e amendement op de grondwet uit 1789. Dat geeft uitdrukkelijk elke burger het recht om vuurwapens te bezitten.

De logica daarachter is historisch: de eerste Europese kolonisten moesten zich in de "Amerikaanse wildernis" beschermen tegen Indianen, beren, wolven, buffels, maar vooral ook tegen andere kolonisten. Lokale gewapende milities lagen aan de basis van het leger van George Washington dat tussen 1776 en 1783 de Britse overheersers versloeg. In een sfeer van algemeen wantrouwen tegen alles wat naar overheid ruikt, is de idee van de wapenbezitters dat de burgers enkel hun vrijheid kunnen bewaren als ze gewapend zijn.

De tijden zijn echter veranderd en de kans dat u vandaag in de VS verscheurd wordt door een beer is eindeloos kleiner dan dat u door een dolle schutter wordt neergelegd. Het economisch belang van de inheemse productie van sport- en jachtwapens is echter nog altijd erg groot.

Winst en banen in het vizier

Volgens de tv-zender CNN zouden er meer dan 280.000 Amerikanen werken bij de productie van vuurwapens, vooral dan in Texas, California, Florida, Pennsylvania, Ohio, North Carolina en Missouri. Concurrent NBC News schat de jaarlijkse omzet in de sector op 14 miljard dollar per jaar met een winst van 1,5 miljard dollar. Het gaat dan om de wapens en munitie.

Opvallend is dat de verkoop vooral sinds het economisch crisisjaar 2008 fors gestegen is. Dat was ook het jaar dat de Democraat Barack Obama tot president werd verkozen en wellicht heeft dat potentiële klanten aangezet tot aankopen "nu het nog kan". Obama wou het wapenbezit aan banden leggen, maar kreeg dat niet verkocht in het Congres.

Even opvallend is dat de verkoop gedaald is sinds de verkiezing van Donald Trump die vrij wapenbezit genegen is en daardoor is de sector in crisis. Remington, de tweede producent in de VS en twee eeuwen traditie, is in een faillissement gesukkeld en de beurswaarde van de nummer een -American Outdoor, het moederbedrijf van Smith & Wesson en Walther- is gehalveerd te midden van productiebeperkingen en het schrappen van banen. 

Bovendien wordt slechts 5 procent van de wapens en munitie uitgevoerd en is de wettelijke regeling (of het gebrek ervan) op de thuismarkt van cruciaal belang voor het overleven van veel fabrikanten. Dat verklaart het hevige verzet van de sector en de wapenlobby tegen striktere voorwaarden voor wapenbezit, zeker voor de duurdere semi-automatische "assault weapons" zoals de AR-15, het favoriete wapen van de meeste dolle schutters. Toch lijkt de opeenstapeling van moordpartijen in scholen, zoals in Parkland in Florida, nu toch veel Amerikanen te doen twijfelen. Noemt de wapenlobby de protesterende scholieren, zoals de erg welbespraakte Emma Gonzalez, "onvolwassen", binnenkort trekken die jongeren wel naar de stembus en ze zijn duidelijk gemotiveerd.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.