Video player inladen ...

Zeven verdachten van moord op journalist in Slovakije zijn opnieuw vrijgelaten

Het onderzoek naar de moord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn vriendin vorig weekend zit blijkbaar in het slop. De zeven verdachten die donderdag zijn opgepakt, zijn vrijgelaten.

Vorig weekend werden de journalist Ján Kuciak en zijn vriendin Martina Kusnirova doodgeschoten teruggevonden in hun appartement in de Slovaakse hoofdstad Bratislava. Dat gebeurde net voor hij een vernietigend artikel wou publiceren over de banden tussen Slovaakse politici en Italiaanse zakenlui die banden zouden hebben met de Zuid-Italiaanse maffiabende 'Ndrangheta.

Dat artikel is intussen gepubliceerd en donderdag zijn in Slovakije zeven mensen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord. Het zou gaan om Italianen. Ze zijn vandaag echter opnieuw vrijgelaten. Het onderzoek naar de moord zit dan blijkbaar voorlopig vast.

Vandaag wordt het koppel overigens begraven. Gisteren waren er in Bratislava 25.000 mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de moord en bescherming te eisen voor journalisten. Dat was ook het geval in een tiental andere steden in Slovakije.

De 'Ndrangheta is ontstaan in de zuidelijke Italiaanse regio Calabrië, maar heeft zich net als de meer bekende maffia uit Sicilië ook verspreid naar de rest van het land en heeft nu ook blijkbaar voet aan de grond gekregen in de voormalige Oostbloklanden. (Lees verder onder de foto).

TlaÄ ová agentúra SR

Al tweede moord op journalist op korte tijd

De moord doet denken aan die op de journaliste Daphne Caruana Galizia in Malta - ook een EU-land - in oktober vorig jaar. Galizia kwam om toen haar auto werd opgeblazen. De daders zijn intussen opgepakt, maar over de opdrachtgevers is nog weinig bekend. Ook Galizia was erg kritisch tegenover de corrupte politici in haar land en hun banden met Azerbeidzjan.

De Franse ngo "Reporters Zonder Grenzen" (RSF) en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) eisen intussen dat Slovakije en andere landen maatregelen treffen om journalisten te beschermen. Meer nog: de RSF eisen dat de Slovaakse premier Robert Fico zijn verontschuldigingen aanbiedt voor uitspraken die journalisten omschrijven als "idiote hyena's" of "vuile anti-Slovaakse prostituees".

Europa heeft overigens eerder al kritiek geuit op een groeiend vijandig klimaat tegenover journalisten door de regeringen van EU-lidstaten zoals Hongarije, Tsjechië en Polen. Zo zou de Tsjechische president Milos Zeman zich onlangs in een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin hebben laten ontvallen dat "vervelende journalisten geliquideerd zouden moeten worden".