Video player inladen ...

SPD-leden zeggen "ja" tegen coalitie met CDU/CSU van Merkel

In Duitsland heeft een meerderheid van de leden van de sociaaldemocratische SPD voor het coalitieakkoord tussen de SPD en de christendemocraten van Angela Merkel gestemd. 66,02% van de leden stemde voor de coalitie. 

Een kleine maand geleden raakten de christendemocraten van Angela Merkel en SPD het eens over een regeerakkoord, maar de SPD liet alle 460.000 leden per brief over het akkoord stemmen. De "Grosse Koalition" bleef dus in afwachting"on hold", maar nu heeft een meerderheid van de leden er toch mee ingestemd.

Volgens waarnemend SPD-voorzitter Olaf Scholz hebben erg veel leden van de partij hun stem uitgebracht. Het zou gaan om meer dan 373.000 mensen, waaronder enkele tienduizenden die in het buitenland wonen. Met een resultaat van meer dan 66% voor regeringsdeelname heeft de SPD een duidelijk mandaat om opnieuw te gaan regeren, willen of niet.

Het resultaat was niet zeker, want binnen de SPD is nogal wat wrok over het erg slechte verkiezingsresultaat van september en vooral de radicale jongerenvleugel wou een oppositiekuur. Bovendien waren binnen de SPD een aantal kopstukken met elkaar in aanvaring gekomen, wat de sfeer ook geen goed deed.

Merkel op weg naar 4e ambtstermijn

De Duitsers trokken op 24 september vorig jaar al naar de stembus. Nog nooit duurde een regeringsvorming zo lang in de Bondsrepubliek. De christendemocratische "Union" van CDU en CSU van bondskanselier Angela Merkel verloor verrassend veel stemmen, bleef weliswaar met voorsprong het grootste blok en was dus aan set voor de regeringsvorming.

De sociaaldemocratische SPD boekte een historisch lage score en had geen zin in een voortzetting van de huidige coalitie met Merkel. Mathematisch bleef dus enkel nog een "Jamaica-coalitie" over met de liberale FDP en met de Groenen, maar die twee konden niet met elkaar door een deur.

Merkel kwam dus terug aanknoppen bij de SPD, die onder steeds meer druk kwam te staan van veel Duitsers, maar ook van de Europese Unie en tenslotte ook van de eigen sociaaldemocratische president Frank-Walter Steinmeier. Nadat Merkel de SPD wat belangrijke ministerportefeuilles aanbood zoals Buitenlandse Zaken en Financiën, ging de SPD-top dan toch akkoord. Wellicht zal Angela Merkel nu midden deze maand een nieuwe en vierde ambstermijn kunnen beginnen.

Europa reageert opgelucht, Merkel ook

Merkel reageerde uiteraard verheugd op de beslissing van de SPD-leden."Ik ben blij dat we onze samenwerking kunnen voortzetten voor het welzijn van ons land", tweet ze.

Ze is niet de enige: haar Franse compagnon de route president Emmanuel Macron heeft Merkel meteen gefeliciteerd. "De volgende weken zullen Duitsland en Frankrijk samen nieuwe initiatieven ontplooien om het Europese project vooruit te helpen" staat in een mededeling van het Elysée.

De Europese Commissie is opgelucht. Bij monde van EU-commissaris voor Economie en Financiën Pierre Moscovici klinkt het dat "Duitsland nu klaar is om een sterker Europa uit te bouwen".  Onze premier Charles Michel is het daarmee eens en zegt dat "er nu geen tijd meer te verliezen is".

Video player inladen ...