Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Duizenden betogen in Barcelona tegen Catalaans separatisme

In Barcelona zijn duizenden mensen op straat gekomen om zich uit te spreken voor de Spaanse eenheid en tegen het Catalaanse separatisme. Volgens de plaatselijke politie namen minstens 15.000 mensen deel aan de betoging. Het ging om de eerste grote bijeenkomst in het kader van de zogenoemde Tabarnia-campagne, een burgerinitiatief dat de draak wil steken met het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven.

Tabarnia is een samentrekking van Tarragona en Barcelona, en is een fictieve plaats waarmee de initiatiefnemers zich op een satirische wijze willen afzetten tegen de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd tegenover Spanje. Tabarnia zou zich namelijk op een gelijkaardige manier (en met gelijkaardige argumenten) willen afscheuren van het onafhankelijke Catalonië.

De anti-afscheidingsbeweging kan op steeds meer steun rekenen. Met haar betoging wil de organisatie aandacht vragen voor "de vrijheid, de eenheid, het samenleven en de vooruitgang die Catalonië kent dankzij Spanje en Europa". De "slechte grap van het separatisme" moet stoppen, zo zeggen de organisatoren.

Bij het protest werd duchtig gezwaaid met Spaanse vlaggen en was op spandoeken onder meer te lezen: "We zijn en blijven Spanjaarden".

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.