AFP or licensors

Eerste exitpolls in Italië: Vijfsterrenbeweging zou grote winnaar van parlementsverkiezingen zijn

Volgens de eerste exitpolls bij de parlementsverkiezingen in Italië zou de populistische Vijfsterrenbeweging de grootste partij worden van het land, met scores mogelijk boven de 30 procent. Het rechtse blok zou, zoals voorspeld, het grootste worden, maar het komt lager uit dan gepeild was. Het linkse blok komt op de derde plaats. Bij de verkiezingen van 2013 zaten de exitpolls er wel flink naast, dus het is wachten op officiële resultaten. 

De Vijfsterrenbeweging (M5S) van Luigi Di Maio zou dus -volgens de exitpolls- de grote winnaar worden van deze verkiezingen. Het wordt veruit de grootste partij. "Bij de vorige verkiezingen was de partij onderpeild, dus dat kan misschien nog hoger uitkomen", vertelt collega Mieke Strynckx vanuit Rome. 

Het centrumrechtse blok, een coalitie van Berlusconi's Forza Italia, de extreemrechtse Lega Nord en het kleinere Fratelli d'Italia, wordt het grootste blok, maar komt lager uit dan verwacht. "Opvallend is ook dat binnen dat rechtse blok de extreemrechtse Lega evenveel of misschien zelfs meer stemmen zou halen dan de Forza Italia van Silvio Berlusconi", zegt Strynckx.

De tot nu toe regerende Democratische Partij (PD) van Matteo Renzi haalt een historisch lage score van om en bij de 20 procent. "De partij haalt misschien de helft van wat Renzi in zijn beginperiode heeft gehaald."

De opkomst komt boven de 70 procent uit, daar zijn nog geen precieze data van. Maar dat zou dus 5 procent minder zijn dan bij de vorige verkiezingen. "Toch wel opvallende resultaten, we zullen zien of zich dat doorzet in de echte uitslagen", zegt Strynckx nog.

AFP or licensors

En wat nu in Italië?

Geen enkele van die drie blokken haalt een meerderheid. "Italië staat dus een bijzonder moeilijke regeringsvorming te wachten. Elk van die drie blokken heeft immers samenwerking met de andere uitgesloten. Dat zal wel moeten veranderen, want een coalitie zal nodig zijn", zegt Strynckx.

"Een grote coalitie tussen links en rechts zou eventueel mogelijk zijn. Maar deze exitpolls maken het ook moeilijk, want een partij van Renzi die zo zwaar verliest, lijkt me in de oppositie te moeten belanden."

"En ook belangrijk als de extreemrechtse Lega inderdaad groter wordt dan de Forza Italia van Berlusconi in dat rechtse blok, dan zal Matteo Salvini van de Lega zeker en vast het premierschap opeisen. Ik kan me niet voorstellen dat een linkse partij zal willen samenwerken met een blok waar Salvini de dienst uitmaakt. Dus ik denk dat er heel creatieve oplossingen zullen moeten worden gezocht", besluit Mieke Strynckx.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen