Videospeler inladen...

Stembureaus in Italië zijn gesloten

In Italië zijn om 23 uur vanavond de stembureaus voor de parlementsverkiezingen dichtgegaan. Volgens de eerste exitpolls ziet het ernaar uit dat de Vijfsterrenbeweging als overwinnaar uit de bus zal komen. Geen enkele partij zou voldoende stemmen hebben om een meerderheid te halen.

Sinds vanmorgen 7 uur waren de stembureaus geopend. Zowat 51 miljoen Italianen, van wie ruim 4 miljoen in het buitenland, moesten de 630 zitjes van de Kamer en de 315 Senaatszetels toekennen. De kiesopkomst bedroeg rond 19 uur 58,5 procent.

Dat is iets hoger dan voor het referendum over de grondwettelijke hervormingen van december 2016, toen 57,2 procent van de kiezers zijn stem had uitgebracht rond 19 uur. Toen overschreed de kiesopkomst op het eind de drempel van 65 procent, tegen 75 procent bij de laatste parlementsverkiezingen van 2013.

De kiesopkomst varieerde naargelang de regio. Er werd meer dan 60 procent geregistreerd in verschillende regio's in het noorden, in Emilia-Romagna, Umbrië, Lombardije, Toscane en Venetië. En onder de 50 procent op Sicilië en Calabria in het zuiden van Italië.

In steden over het hele land waren er lange wachttijden om een stem uit te brengen, die konden oplopen tot meer dan een uur. De vertraging was te wijten aan nieuwe antifraudemaatregelen. Door het nieuwe systeem duurde heel het stemproces langer dan normaal. Rome riep de mensen die hun stem wilden uitbrengen, op om zo snel mogelijk naar het stembureau te gaan.

(Lees voort onder de foto.)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Voor het officiële eindresultaat is het wachten tot morgen voormiddag. De verkiezingen zullen naar verwachting geen duidelijke winnaar opleveren, waardoor Italië vermoedelijk maandenlange coalitiegesprekken te wachten staan. De enige manier om die impasse te vermijden, is dat het rechtse bondgenootschap van Forza Italia, de partij van oud-premier Silvio Berlusconi, de xenofobe Lega en de Fratelli d'Italia een parlementaire meerderheid behaalt.

De grootste individuele partij wordt allicht de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S). Voorts is het uitkijken hoeveel verlies de tot nu toe regerende Democratische Partij (PD) incasseert en hoeveel kleinere partijen de kiesdrempel van drie procent overstijgen.

Ophef bij stembusgang van Berlusconi

Oud-premier Silvio Berlusconi die opnieuw opkomt met een rechts blok ging vanmorgen in Milaan stemmen, maar dat veroorzaakte ophef. Hij werd er opgewacht door een activiste in bloot bovenlijf. Ze riep daarbij: "Jouw tijd is voorbij".

De 81-jarige politicus pakte het optreden van de Femen-activiste met humor op. "Mijn tijd voorbij? Ja, dat klopt, ik moet hier niet meer aanschuiven", zei hij met het oog op de lange wachtrijen aan het kiesbureau. De vrouw werd door bewakers uit het lokaal verwijderd. 

AFP or licensors

"Blunders op dag van democratie zijn onaanvaardbaar"

Bij de parlementsverkiezingen op Sicilië is een en ander verkeerd gelopen. In Palermo moesten de voorbije nacht duizenden stemformulieren wegens een fout worden herdrukt.

"Het is een schandaal dat enkele kiesbureaus daarom pas later opengingen", tweette senaatsvoorzitter en partijleider van het linkse Liberi e Uguali, Pietro Grasso die in Palermo opkomt. "Op de belangrijkste dag van de democratie zijn vertragingen en blunders onaanvaardbaar." In de voormiddag leken de problemen achter de rug. In Palermo brengt ook president Sergio Mattarella zijn stem uit.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen