Belga

Miet Smet: "Mijn papieren voor euthanasie zijn getekend, ik wil waardig sterven"

"Mijn papieren voor euthanasie liggen klaar, ze zijn getekend." Dat zegt minister van Staat Miet Smet vandaag in een interview met De Zondag. Smet voelt zich nog steeds goed, maar wil naar eigen zeggen niet lichamelijk of mentaal aftakelen. 

Smet, die in april 75 wordt, mist haar man, oud-premier Wilfried Martens, maar haar werk, engagement en vrienden houden haar overeind. Toch is ze bezig met de toekomst. Ze heeft haar man zien lijden en dat wil ze niet zelf meemaken.

"Ik hoef geen 100 jaar te worden, zeg ik altijd. Ik hoop alleen dat ik nog even gezond mag blijven. Ik ben bang om af te takelen, lichamelijk of mentaal. Dat wil ik niet. Als dat gebeurt, wil ik euthanasie. U mag dat opschrijven. Mijn papieren liggen klaar, ze zijn getekend. Ik moet wel nog eens goed lezen of alle mogelijkheden erin staan. Die wet verandert voortdurend. Mijn beste vriendin en mijn zus weten ervan, zij zijn mijn getuigen. Wilfried is thuis gestorven, ik heb hem zien aftakelen. Ik kan er nog altijd moeilijk over praten. Ik wil waardevol sterven, niet als een wrak." 

Smet praat in De Zondag ook over haar engagement voor vrouwenrechten. Zij was de eerste grote feministe in de Belgische politiek. Als staatssecretaris en later minister heeft ze gezorgd voor wetgeving rond onder meer seksuele discriminatie op de werkvloer.

Dat haar partij CD&V niet langer de grootste partij is in Vlaanderen doet haar pijn, bekent ze ook. "Wij missen charismatische figuren zoals Wilfried of Jean-Luc Dehaene. Zij konden mensen écht overtuigen van hun boodschap."