Videospeler inladen...

Oscar van den Boogaard haalt uit naar Crevits: "Ze wou niet praten over grensoverschrijdend gedrag in Gentse hogeschool"

Schrijver Oscar van den Boogaard heeft in het Radio 1-programma "Touché" zwaar uitgehaald naar minister van Onderwijs Hilde Crevits. Hij had na vijf jaar als artistiek leider aan HISK in Gent een gesprek gevraagd met de minister, omdat hij getuige was van misbruik en grensoverschrijdend gedrag in de hogeschool. “Maar ze weigerde in gesprek te gaan, een enorme fout." Het HISK zelf heeft intussen ook gereageerd: "De uitspraken zijn op niets gebaseerd, maar bedoeld om een vroegere werkgever te schaden."

Van den Boogaard was vijf jaar artistiek leider aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent. "Toen heb ik gemerkt hoe misbruik, aan een instituut waar met overheidsgeld gewerkt wordt, in stand wordt gehouden, maar dat daarbinnen een soort nepotisme, grensoverschrijdend gedrag in stand wordt gehouden. Ik kon er niets aan doen."

Dat probeerde hij wel. "Ik heb jaren geprobeerd om er met de voorzitter over te praten. Die stond er niet voor open." Ook de raad van bestuur antwoordde niet op zijn brief.

Dus ging hij verder en lichtte minister van Onderwijs Hilde Crevits in. "Ik las in de krant dat ze de rotte appels uit het onderwijs wilde halen. Hier heb je een mand vol, dacht ik."

Verslag van tien pagina's

Hij schreef een verslag van tien pagina’s over wat hij in die vijf jaar meemaakte. "Maar ik werd afgepoeierd door een medewerker die zei dat hij niet kon ingrijpen."

Choquerend vindt hij het. "Ik vertrouw haar niet. Als een artistiek leider van een belangrijk instituut een analyse geeft met ervaringen van grensoverschrijdend gedrag en ze weigert in gesprek te gaan, dan begaat ze een enorme fout", zeg Van den Boogaard.

Hij hoopt alsnog een gesprek met minister Crevits te hebben. “Minister van Onderwijs, ik zou graag met u een gesprek hebben over dit instituut. Ik wil praten over wat ik heb gezien."

Beluister hieronder het fragment uit "Touché".

"Klachten niet bewezen"

In een reactie zegt Crevits dat zij de klachten van Van den Boogaard ontvangen heeft. "Het klopt dat mijn kabinet met hem een overleg heeft gehad. Zijn bevindingen zijn toen overgemaakt aan de raad van bestuur van het HISK. Op basis hiervan hebben ze een intern onderzoek gevoerd en geen vaststellingen kunnen doen die de aanklachten of wantoestanden bewijzen." Ook de administratie van het kabinet van de minister heeft de klachten onderzocht en geen wantoestanden vastgesteld.

HISK: "Uitspraken zijn op niets gebaseerd"

Het HISK zelf heeft intussen gereageerd op de uithaal van Van den Boogaard. "De uitspraken over het HISK van Van den Boogaard zijn op niets gebaseerd, maar bedoeld om een vroegere werkgever te schaden omdat hij er ontslagen werd."

Ook op de beschuldigingen gaat de hogeschool dieper in: "De Raad van Bestuur heeft een uitgebreid onderzoek op touw gezet. Niets van de beschuldigingen bleek enige grond te hebben. Ook financieel is alles volgens de gangbare regels verlopen." De Raad voegt er ook nog aan toe dat er nog strengere procedures ingesteld zijn. "Minister Crevits is dan ook de laatste om beschuldigd te worden."

Videospeler inladen...

Meest gelezen