Zwitsers verwerpen afschaffen van kijk- en luistergeld voor de openbare omroep

Een ruime meerderheid van de Zwitsers is niet te vinden voor het afschaffen van het kijk- en luistergeld voor de openbare omroep. In een referendum heeft 71,6 procent van de kiezers zich tegen het voorstel uitgesproken.    

Het plan om het kijk- en luistergeld en ook overheidssubsidies te schrappen voor de Zwitserse Radio en Televisie (SRF) en kleine regionale omroepen, kreeg de steun van de rechts populistische Zwitserse Volkspartij (SVP) - de sterkste politieke beweging van het land - en jonge radicale liberalen. De voorstanders vinden dat de SRF onder het huidig systeem te veel verspilt en dat de openbare omroep meer geld moet halen uit reclame. Politici van de SVP verwijten de omroep bovendien een ruk naar links.

De meeste Zwitserse partijen waren tegen het plan omdat de publieke omroep zou ophouden met bestaan indien kijkers en luisteraars geen financiële bijdrage meer betalen. "Kijk- en luistergeld is nodig voor goede radio en televisie", zei Andre Moesch, hoofd van de Zwitserse regionale omroep. Tegenstanders van het plan waarschuwden er ook voor dat de SRF, als politiek neutrale omroep, van buitenaf beïnvloed zou kunnen worden, indien die afhankelijk wordt van reclame-inkomsten.

Besparingen

Tijdens de campagne voor het referendum had de omroep een kostenbesparend programma aangekondigd, omdat de regering het jaarlijkse kijk- en luistergeld van de belastingbetaler had verlaagd. De initiatiefnemers van het referendum verklaarden dat ze de druk op de SRF hoog willen houden. "Want deze kolos moet nu eindelijk zijn boeken nakijken en zijn huiswerk maken om nodeloze kosten te schrappen", zei Christian Riesen, een van de organisatoren van het referendum.