Colruyt krijgt 270.000 euro boete voor illegale tabaksreclame

Warenhuisketen Colruyt is door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot een geldboete van 270.000 euro wegens inbreuken op het verbod op tabaksreclame. Het hof van beroep bevestigt met het arrest het vonnis uit eerste aanleg.

Colruyt schond volgens het hof van beroep het verbod op tabaks­reclame op vier manieren. Het verkocht tabak onder de prijs die vermeld stond op de fiscale zegel, gaf hoeveelheidskortingen, extra kortingen en zogenoemde "kampkortingen" aan jeugdbewegingen.

Colruyt werd in 2013 al veroordeeld in eerste aanleg tot een geldboete van 270.000 euro, maar ging in beroep. Tijdens het proces in beroep vocht de warenhuisketen de minimumprijzen aan. Maar het Europees Hof van Justitie oordeelde dat de Belgische regeling, waarbij detailhandelaars geen tabaksproducten mogen verkopen onder de prijs die de fabrikant of importeur op de fiscale zegel heeft gezet, niet in overtreding is met de Europese regels.

Het Brusselse hof van beroep bevestigde vandaag dat vonnis uit eerste aanleg.

Colruyt: "Al 5 jaar geleden hiermee gestopt"

Colruyt zegt dat het verrast is door de uitspraak. De winkelketen laat ook weten dat ze al 5 jaar geleden gestopt zijn met de prijszetting waartegen klacht was ingediend. "Colruyt heeft enkel gevolg willen geven aan de wettelijke verplichting om de prijs van een product duidelijk aan te geven in een winkel. Volgens Colruyt was dat geen vorm van reclame, maar de rechter heeft anders geoordeeld", zegt algemeen directeur Chris Van Wettere.

Meest gelezen