Di Rupo zal PS-lijst duwen bij gemeenteraadsverkiezingen: "Kans geven aan jongere mensen" 

Elio Di Rupo (PS) wil zijn burgemeesterssjerp in Bergen afstaan na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Dat schrijft Le Soir. Di Rupo zal de lijst van PS duwen. Hij wil de kans laten aan een jongere kandidaat en wil zich als partijvoorzitter volledig toeleggen op de Waalse en federale verkiezingen in mei 2019.

Elio Di Rupo is burgemeester van Bergen sinds 2000. Zeven jaar was hij slechts titelvoerend burgemeester: tussen 2005 en 2007 was hij minister-president van Wallonië en tussen 2011 en 2014 was hij premier. Di Rupo zit in de gemeenteraad van Bergen sinds 1982.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober zal hij geen kandidaat zijn om zichzelf op te volgen als burgemeester. "Ik heb er lang over nagedacht", aldus Di Rupo in Le Soir. "Maar mijn besluit staat vast. Ik heb hiervoor twee redenen: ik wil me als partijvoorzitter concentreren op de algemene verkiezingen in mei 2019 en ik wil kansen geven aan jonge mensen."

Di Rupo ziet Nicolas Martin (PS) als zijn opvolger. De 41-jarige Martin was waarnemend burgemeester in Bergen tijdens het premierschap van Di Rupo. Martin zal de lijst van PS in Bergen trekken.

Begin van een politiek afscheid?

De hamvraag is of dit het begin is van Di Rupo's afscheid uit de politiek. Daar wil Di Rupo zelf nog niets over kwijt.

Le Soir suggereert dat Di Rupo misschien lijsttrekker zal worden van PS voor het Europees Parlement. "Dat is één van de opties die op tafel liggen", aldus Di Rupo. "Maar ex-premiers die naar het Europees Parlement gaan, zijn niet zo uitzonderlijk. Kijk maar naar Jean-Luc Dehaene of Guy Verhofstadt."

Di Rupo misschien toch nog burgemeester?

In Wallonië is het de wet dat de politicus die de meeste stemmen haalt, ook effectief burgemeester wordt.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen haalde Di Rupo nog ruim 14.000 stemmen, terwijl Nicolas Martin er "slechts" 6.000 haalde. Als Di Rupo vanop de lijstduwersplaats meer stemmen haalt dan Martin, valt het niet uit te sluiten dat de sjerp alsnog bij Di Rupo terechtkomt.

Di Rupo laat in het midden of hij dan alsnog opnieuw burgemeester wordt. "Ik wil geen concurrent van Martin zijn", zegt hij daarover.

Meest gelezen