Videospeler inladen...

Historisch moment: Amerikaans vliegdekschip bezoekt Vietnam voor het eerst sinds Vietnamoorlog

Het Amerikaanse vliegdekschip USS Carl Vinson bezoekt de Vietnamese havenstad Danang. Dat is een historisch moment, want de laatste keer dat een Amerikaans vliegdekschip Vietnam bezocht, dateert van de Vietnamoorlog. De toenadering van de twee landen is ook een signaal naar China.

Het historische bezoek van het Amerikaanse vliegdekschip staat symbool voor de verbeterde relaties tussen de Verenigde Staten en Vietnam. Tijdens het vierdaagse bezoek zal het personeel van het vliegdekschip halt houden bij een weeshuis en een centrum voor de slachtoffers van Agent Orange, het Amerikaans ontbladeringsmiddel dat generaties Vietnamezen heeft vergiftigd met ernstige ziektes. 

Statement naar China

De toenadering van deze twee landen is ook een strategisch statement, want de keuze voor de havenstad Danang is niet toevallig. Vier jaar geleden plaatste China nog een tijdelijk boorplatform vlak bij Danang.

Voor Vietnam gold dat als een provocatie, omdat de locatie van het boorplatform zich bevond in de Zuid-Chinese Zee. De kleine eilandjes in die zee worden door zowel China, Vietnam en andere oeverstaten zoals de Filipijnen geclaimd. De laatste jaren heeft Vietnam toegekeken hoe China militaire installaties op een aantal eilandjes uit de betwiste zee heeft opgericht . 

Die Chinese expansiedrang bezorgt ook de Verenigde Staten kopzorgen. Zij beschouwen de Zuid-Chinese Zee als internationale wateren. Begin vorig jaar dreigde Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson er nog mee om de toegang tot de "illegaal door China ingenomen betwiste gebieden in de Zuid-Chinese Zee" te blokkeren. Het is maar de vraag of dit bezoek indruk zal maken op China.

Meest gelezen