Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Ex-premier Matteo Renzi stapt op als voorzitter Partito Democratico

Na de zware verkiezingsnederlaag van de Partito Democratico (PD) neemt Matteo Renzi ontslag als partijvoorzitter. "We hebben een duidelijke nederlaag geleden, die ons noopt om binnen de PD te beginnen met een nieuwe bladzijde", heeft hij aangekondigd op een persconferentie. De PD behaalde nog geen 20 procent van de stemmen, terwijl dat bij de vorige stembusgang nog het dubbele was.

Matteo Renzi, boegbeeld van de Partito Democratico, stapt op aan de leiding van de partij na de historische nederlaag van de sociaaldemocraten. "Het is duidelijk dat ik de leiding van de partij moet afstaan", zegt hij op de persconferentie.

Aan regeringsdeelname zal de partij zich niet wagen. Ze kiest voor een oppositiekuur. "We hebben nee gezegd aan een regering van extremisten en veranderen daarover niet van mening", zei Renzi nog. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Renzi herhaalde waar de PD tijdens de kiescampagne op hamerde. "We zijn trots op de resultaten die we met de regering hebben geboekt. We dragen de sleutels over in de overtuiging dat we ertoe hebben bijgedragen om van Italië een beter land te maken."

Renzi zal tot na de vorming van een nieuwe regering aan het hoofd blijven staan van de PD. Daarna zal hij "gewoon senator" zijn.

Golden boy misrekent zich

In 2013 won de PD nog de parlementsverkiezingen onder leiding van Luigi Bersani, die intussen van het toneel is verdwenen. Hij werd vrij snel opgevolgd door Enrico Letta, die premier werd, maar opzijgeschoven werd door Matteo Renzi, een zet die velen binnen de PD hem nog altijd kwalijk nemen. 

Toen Renzi, voordien burgemeester van Firenze, in 2014 aantrad als premier, gold hij als de golden boy van de Italiaanse politiek. Hij zou een frisse wind doen waaien door het vastgeroeste Italië, maar zijn plannen bleken te voortvarend. Eind 2016 moest hij opstappen als premier nadat de kiezers in een referendum zijn voorstel voor een grondwetshervorming genadeloos hadden afgewezen. Zijn partijgenoot en vertrouweling Paolo Gentiloni nam het roer van hem over.

Intussen bleef Renzi uitgaan van een comeback. Maar zijn maneuvers om de Partito Democratico meer naar het centrum te doen opschuiven, keerden zich tegen hem. De linkervleugel van de partij scheurde zich af, waardoor de PD verzwakt naar de kiezer trok. En die kiezer strafte Renzi en de zijnen vervolgens af: van 40 procent in 2013 tuimelde de PD naar nog geen 20 procent van de stemmen.

Meest gelezen