(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Merkel wil Duits volkslied niet genderneutraal maken: "Erg tevreden met huidige tekst"

Waarnemend en toekomstig bondskanselier Angela Merkel ziet geen reden om, in navolging van Canada, het Duitse volkslied genderneutraal te maken. Dat zegt haar woordvoerder nadat iemand van het ministerie voor Gezin een oproep had gedaan om de tekst aan te passen. 

Het was Kristin Rose-Möhring, de verantwoordelijk voor gendergelijkheid binnen het minister van Gezin in Duitsland, die met het voorstel op de proppen kwam. Zij vraagt om de tekst van het bekende "Deutschland über alles" aan te passen. 

Concreet wil ze het woord "Vaterland" (vaderland) vervangen door "Heimatland" en de uitdrukking "brüderlich mit Herz und Hand" (broederlijk met hart en hand) door "moed gegeven door hart en hand". 

Maar een aanpassing ziet Angela Merkel niet zitten. Zij is "erg tevreden" met de tekst zoals die nu is, zei  regeringswoordvoerder Steffen Seibert.

In haar voorstel verwees Kristin Rose-Möhring onder meer naar Canada, waar mannen en vrouwen op gelijke voet werden gezet in de nationale hymne. De zin "True patriot love in all thy sons command" werd daar aangepast. "All thy sons" is nu "all of us". 

Meest gelezen