AP

Operatie tegen IS in Syrië gepauzeerd door Turks offensief

De VS hebben een "operationele pauze" ingelast in de strijd tegen de terroristische organisatie IS in Syrië. Dat heeft het Pentagon toegegeven. De reden voor het onderbreken van de grondoperatie is het vertrek van heel wat geallieerde Koerdische strijders naar Afrin, als gevolg van een Turkse offensief in dat gebied.

Bij het bestrijden van IS in Syrië, krijgen de VS en zijn bondgenoten onder meer steun van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die bestaan uit verscheidene Koerdische en Arabische milities. Maar die alliantie is verzwakt door het offensief dat Turkije is opgestart in de Koerdische enclave Afrin, in het noordwesten van Syrië. De leden van de belangrijkste Koerdische militie, de Volksbevrijdingseenheden (YPG), geven nu namelijk de voorkeur aan de strijd tegen Turkije.

De VS, zowel een bondgenoot van Turkije als van de Koerdische milities, hebben nu toegegeven dat de situatie geleid heeft tot een onderbreking van de terreurbestrijdingsoperatie.

"Operationele pauzes doen zich geregeld voor, om diverse redenen",
zegt Rob Manning, een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie. "De aard van onze missie in Syrië is niet veranderd", benadrukt hij. "Deze operationele pauze zal ons niet afleiden van ons belangrijkste doel, namelijk (de strijd tegen) IS".

Tegelijkertijd wordt ook benadrukt dat de luchtaanvallen op IS wel nog altijd worden voortgezet. Tijdens de operationele pauze is bovendien geen grondgebied verloren gegaan, zo klinkt het nog.

Meest gelezen