Stranden bezaaid met dode krabbetjes

De Belgische en Franse stranden liggen bezaaid met krabbetjes, mesheften en andere zeedieren. De dieren zijn aangespoeld omdat ze zijn doodgevroren door de kou van de afgelopen tijd. 

Door de gure oostenwind waren er aan onze kust de afgelopen dagen extreem lage getijden. Het water werd daarbij weggeduwd. Omdat de temperatuur tegelijkertijd een duik nam, is het lage strand bevroren.

Dat is iets wat bijna nooit gebeurt, zegt Hans De Blauwe, van het Vlaams Instituut voor de Zee. Heel veel dieren, krabbetjes, mesheften en andere zeedieren, die anders nooit boven water komen, kwamen bloot te liggen.

Door de kou zijn ze bevroren en na de dooi zijn ze nu op het strand aangespoeld. Tussen het Franse Bray-Dunes en De Panne liggen er nu erg veel van die diertjes.

Meest gelezen