Trump wil Canada en Mexico via staalheffingen tot nieuw NAFTA-verdrag dwingen

In een serie ochtendlijke tweets heeft VS-president Donald Trump zijn voornemen bevestigd om de invoer van buitenlands staal en aluminium zwaar te belasten. Hij laat echter een opening voor NAFTA-partners Canada en Mexico.

De grens tussen de VS en Canada in het noorden van de staat New York.
AP2006

"Wij hebben grote handelstekorten met Mexico en Canada. NAFTA... is een slecht verdrag voor de VS en leidt tot de relocatie van bedrijven en banen", zo tweette president Trump aan het begin van deze week.

Toch liet Trump een opening: zo wil hij de twee buurlanden ontzien als het gaat over de geplande invoerheffingen op staal en aluminium als die twee landen bereid zijn een nieuw NAFTA-vrijhandelsverdrag te tekenen dat veel gunstiger is voor de Verenigde Staten dan het huidige. Concreet moet Canada "onze boeren beter behandelen" -lees landbouwbeleid- en moet Mexico de toevloed van drugs vanuit Centraal-Amerika naar de VS stoppen.

Even opvallend: over de geplande muur langs de grens met Mexico wordt niets gezegd, maar mogelijk komt dat nog ter sprake. Het ziet er dus wel naar uit dat Trump de invoerheffingen die hij vorige donderdag had aangekondigd, gebruikt als breekijzer om de NAFTA-partners onder druk te zetten.

De North American Free Trade Agreement (NAFTA) is een vrijhandelsakkoord tussen de VS, Canada en Mexico. Het werd in 1994 mee ondertekend door de Democratische president Bill Clinton, maar was grotendeels het werk van de regering van de Republikeinse voorganger George Bush. Tijdens de kiescampagne had Trump NAFTA als een echt slecht akkoord bestempeld, maar hij wou het aanpassen, niet afschaffen.

Heffingen komen er over twee weken

Donderdag kondigde Trump onverwacht aan dat hij een heffing van 25% ging invoeren op ingevoerd staal en een van 10% op aluminium. Dat moest volgens hem strategische industriesectoren beschermen tegen oneerlijke concurrentie van handelspartners.

Het zijn echter vooral bevriende landen zoals Canada, Brazilië, Zuid-Korea, Japan, Mexico en Europese landen die staal en aluminium invoeren naar de VS en niet zo zeer China, naar wie Trump al eerder uitviel.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis zouden de tarieven over twee weken ingevoerd worden. Dat had tot heel wat ergernis geleid bij de handelspartners van de VS en de beurzen hadden donderdag en vrijdag erg negatief gereageerd op de nakende tarieven en mogelijke handelsoorlog.

Meest gelezen