AP

Dit bedoelde Frances McDormand met haar slotwoorden "inclusion rider"

"Ik laat jullie achter met twee woorden: inclusion rider." Met deze boodschap sloot Frances McDormand haar dankspeech af nadat ze haar Oscar voor beste actrice gekregen had. Maar waarover had ze het nu precies? Een inclusion rider is een clausule die een acteur in zijn contract kan laten zetten zodat de diversiteit in de film, zowel voor als achter de schermen, verzekerd is. 

Het concept werd ontwikkeld door Stacy Smith, oprichter van het Annenberg Inclusion Initiative aan de University of Southern California. Ze gaf er in 2016 een TED Talk over (zie video hieronder). Tijdens een onderzoek rond Amerikaanse films ontdekte ze dat de casting vaak de maatschappelijke achtergrond niet correct weerspiegelt waartegen het verhaal zich afspeelt. Volgens haar kan een "equity clause" of een "inclusion rider" (een clausule over inclusie, de insluiting in de samenleving van achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten) een deel van de oplossing zijn. Vrouwen zijn nog altijd ondervertegenwoordigd in films. Zowel voor als achter de schermen kan er dankzij de inclusion rider meer diversiteit zijn. 

Enkele opmerkelijke cijfers die uit onderzoek van Smith naar boven kwamen. In 2015 zaten in 48 van de 100 topfilms in de VS geen Afro-Amerikaanse vrouwen, in 70 films zaten er geen vrouwen van Aziatische afkomst, in 84 films zat geen enkele vrouw met een handicap en in 93 films zaten er geen lesbische, biseksuele of transgender-personages.  "Ik noem dit de epidemie van de onzichtbaarheid", stelde Smith in haar TED Talk.  

"De gemiddelde film heeft zo'n 40 à 45 personages die aan het woord komen", stelt Smith. "Zo'n 8 à 10 personages zijn echt relevant voor het verhaal. Voor de overige 30 personages is er geen enkele reden waarom ze de demografische achtergrond waartegen de film zich afspeelt niet zouden kunnen weerspiegelen. Via de inclusion rider-clausule kan je bijvoorbeeld afdwingen dat de cast voor de helft uit vrouwen bestaat,  dat er 40% mensen uit een etnische minderheidsgroep inzitten of dat 20% van de personages een handicap hebben.  Wanneer een acteur of actrice van de A-lijst zo'n clausule in zijn contract laat opnemen, kan dat ervoor zorgen dat we in die film ook daadwerkelijk de wereld te zien krijgen waarin we echt leven." 

McDormand focuste in haar speech op het belang van vrouwen in alle geledingen van de filmsector, zowel voor als achter de schermen. En ze hield ook een pleidooi voor een billijk loon voor die vrouwen. Ze riep alle vrouwelijke genomineerden op om op te staan, een van de meest opmerkelijke beelden van deze Oscarshow. En ze sloot haar speech dus af met: "Ik heb twee woorden voor jullie, inclusion rider." Haar oproep kreeg op sociale media ook meteen navolging van andere actrices, zoals bijvoorbeeld Brie Larson. 

Smith zegt in een reactie aan The Guardian dat ze vereerd is dat McDormand naar haar idee verwezen heeft.  "Ik ben opgetogen. Dit is zo'n verrassing." Zelf werkt ze samen met advocaten om te bekijken hoe dit best in de contracten verwerkt kan worden. En volgens haar zijn verschillende acteurs al gewonnen voor het idee. 

"Het echte doel is om vooroordelen al van bij het auditie- en castingproces tegen te gaan." Mocht de producent er uiteindelijk niet in slagen om aan de voorwaarden te voldoen dan zou hij zelfs een boete moeten betalen die naar een fonds gaat dat vrouwelijke regisseurs en ondervertegenwoordigde groepen steunt. De inclusion rider kan volgens Smith gebruikt worden om meer vrouwen, meer mensen van verschillende culturele achtergronden, meer holebi's en meer mensen met een handicap te tonen in films. "De acteur in kwestie kan die inclusion rider inzetten op een manier die het best zijn of haar overtuigingen weerspiegelt." 

Het concept kan ook gebruikt worden om ervoor te zorgen dat iedereen op de set een gelijk loon krijgt. Smith hoopt dat de speech van McDormand ertoe zal bijdragen dat het idee verder verspreid wordt in de filmsector.  Backstage zei McDormand dat ze nog maar recent over het concept gehoord had. "Je kan bijvoorbeeld 50% diversiteit vragen bij cast en crew. Ik zit al 35 jaar in de film en hoor dit nu pas, maar we keren niet terug naar het oude systeem." 

Frances McDormand won afgelopen nacht haar tweede Oscar. Ze werd bekroond voor haar vertolking in "Three billboards outside Ebbing, Missouri".  In 1997 won ze ook al een Oscar voor haar rol in "Fargo". 

Meest gelezen