ImageGlobe

"De slechtst boerende notarissen verdienen 60.000 à 70.000 euro per maand"

Het magazine Knack ging neuzen in de cijfers van zo'n 40 notarissen in Vlaanderen. Uit hun jaarrekening blijkt dat de Vlaamse notaris bijzonder goed boert en dat hun inkomen de laatste jaren nog fors is gestegen.

Knack keek naar de jaarrekeningen van de notarissen en berekende zo hun winst, dus na de aftrek van personeelskosten en allerlei andere beroepskosten. De bedragen in hun onderzoek zijn bruto.

De maandlonen die uit het onderzoek voortkomen, zijn opmerkelijk hoog. Zo verdiende een notaris in Gent in 2016 bijna 1,5 miljoen euro. Een collega in Knokke-Heist mocht dan weer 1,9 miljoen euro bijschrijven, dat is een maandinkomen van 160.000 euro bruto.

Dat zijn de uitschieters. De notarissen die het blijkbaar veel minder goed doen, zitten met een bruto-maandloon rond de 60.000 à 70.000 euro. Knack concludeert dat een maandloon van 100.000 euro zeker geen uitzondering is in notarisland.

Niet representatief

Niemand van de onderzochte notarissen wilde reageren. De federatie van notarissen Fednot geeft toe dat notarissen "goed hun kost verdienen", maar voegt eraan toe dat de bedragen die Knack opviste, eerder de uitzondering lijken.

Erik Van Tricht, woordvoerder van Fednot, vindt de cijfers van Knack niet representatief. "Ik ben geen wiskundige, maar met een steekproef van 40 notarissen kom je maar aan 2,6 procent van het volledige notariaat. Volgens onderzoek van de federatie van vrije beroepen van een paar jaar geleden, ligt het gemiddelde inkomen eerder rond 16.000 euro bruto per maand."

De inkomens van de notarissen worden de laatste jaren gestuwd door de stijging van de vastgoedprijzen. Ook het aantal transacties steeg en een aantal beslissingen van de Vlaamse regering leidde tot meer schenken, wat ook een belangrijke bron van inkomsten is voor notarissen.

Meest gelezen