"Een grens zoals tussen de VS en Canada? Geen goed idee, Theresa May!", zegt premier van Ierland

De toekomstige grens tussen Noord-ierland en de Ierse Republiek blijft voor onrust zorgen. Na de brexit wordt die immers een buitengrens van de Europese Unie. De Britse premier May zei gisteren dat de grens tussen de VS en Canada een voorbeeld kan zijn. Maar de Ieren zien dat niet zitten. 

Tijdens een toespraak in het parlement verklaarde premier May gisteren dat het Verenigd Koninkrijk naar de grens tussen de Verenigde Staten en Canada kijkt als mogelijk voorbeeld voor de toekomstige grens met Ierland. De twee landen tekenden in 1992 (samen met Mexico) een vrijhandelsakkoord.  

Maar in Dublin werden er meteen wenkbrauwen gefronst, niet het minst door premier Varadkar. "Ik was in augustus nog aan de grens tussen Canada en de VS", zei hij op een persconferentie. "Het is een harde grens met grensinfrastructuur en grenswachten met wapens en honden. Dat is absoluut geen voorbeeld voor Ierland", besloot hij.  

Geen rechtstreekse onderhandelingen tussen Dublin en Londen

Hoe de grens er na de brexit moet uitzien, blijft een heikele kwestie. Maar  Ierland wil niet weten van rechtstreekse onderhandelingen met Londen. "De onderhandelingen worden gevoerd tussen de 27 overblijvende lidstaten en het Verenigd Koninkrijk. Ierland maakt deel uit van de EU27 en we staan ook sterker als één van de 27", zei hij. 

Deze week ontmoet EU-onderhandelaar Barnier in Brussel delegaties uit Noord-Ierland. Gisteren was dat de top van de pro-Ierse partij Sinn Féin. Vandaag ziet Barnier Arlene Foster, de leider van de DUP, de pro-Britse Unionisten. Beide partijen staan lijnrecht tegenover elkaar. Een meerderheid van de Noord-Ieren stemde in 2016 tegen de brexit. 

Een delegatie van Sinn Féin in Brussel met de nieuwe partijleider Mary Lou McDonald in het midden

Meest gelezen