(c) Olivier Vin

Albert Frère duikt in top 300 miljardairslijst Forbes

Vorig jaar stond zakenman Albert Frère nog op plaats 334 in de lijst van de allerrijksten, nu stijgt hij naar 281. Zijn vermogen wordt op 6,2 miljard dollar geschat. De enige andere (Oezbeekse) Belg in de lijst is Patokh Chodiev. Die staat pas op plaats 1.157, enkele plaatsen hoger dan vorig jaar. 

Albert Frère bekleedde lange tijd tientallen bestuursfuncties bij holdings en vennootschappen die deel uitmaakten van het Frère-imperium, zoals de Nationale Portefeuille Maatschappij en de Groupe Bruxelles Lambert. Hij bekleedde ook verschillende functies bij de Nationale Bank van België. 

Zij zijn de enige Belgen in de miljardairslijst. Ondernemer Marc Coucke kwam na de verkoop van zijn bedrijf Omega Pharma in 2015 in de rangschikking terecht, maar is er sinds vorig jaar weer uit verdwenen.

De rijkste man ter wereld is volgens Forbes Amazon-baas Jeff Bezos. Zijn vermogen wordt op 112 miljard dollar (90 miljard euro) geschat. Microsoft-baas Bill Gates zakte naar de tweede plaats, met een geschat vermogen van 90 miljard dollar.

Belegger Warren Buffett is de nummer drie met 84 miljard dollar. De Fransman Bernard Arnault maakte een reuzensprong: zijn vermogen steeg op één jaar met 71 procent tot 72 miljard dollar, goed voor een vierde plaats. Als Europeaan wordt hij wel geholpen door de koersstijging van de euro tegenover de dollar.

Op de vijfde plaats staat opnieuw een Amerikaan: Facebook-stichter Mark Zuckerberg met een eigen vermogen van 71 miljard dollar.

Bekijk portret van Frère

In 2011 bracht "Terzake" dit portret van Albert Frère. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen