Represented by ZUMA Press, Inc.

Amerikaans Congres laat deadline voor Dreamers-programma geruisloos passeren

Het Amerikaanse Congres heeft de deadline voor de herziening van het zogenaamde Dreamers-programma, dat bescherming moeten bieden aan jonge immigranten, laten verstrijken zonder tot een akkoord te komen. De urgentie voor het halen van de deadline was weggevallen door een gerechtelijke beslissing, maar president Donald Trump acht de Democraten verantwoordelijk voor het niet bereiken van een akkoord.

Donald Trump had op 5 september een punt gezet achter DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), beter bekend als het Dreamers-programma. Dankzij dat programma werden 670.000 "dreamers", vluchtelingen die als minderjarige aankwamen in de Verenigde Staten, beschermd tegen uitwijzing.

Het Congres kreeg van Trump wel zes maanden - dus tot 5 maart - de tijd om een nieuw akkoord uit te werken, maar de Congresleden zijn er niet in geslaagd om tot overeenstemming te komen.

Op Twitter heeft Trump de schuld daarvoor bij de Democratische parlementsleden gelegd. "Het is 5 maart en de Democraten zijn nergens te zien als het op DACA aankomt. Ik heb hen zes maanden gegeven, maar het kan hen niets schelen. Waar zijn ze? Wij zijn klaar om een akkoord te sluiten", schrijft hij.

Trump had eerder wel de mogelijkheden voor het vinden van een akkoord beperkt, door verschillende voorwaarden op te leggen. Zo koppelde hij het dossier onder meer aan een beperking van de gezinshereniging en aan het vrijmaken van 25 miljard dollar voor de bouw van een muur aan de Mexicaanse grens.

Meest gelezen