© Jean-Pol Grandmont

Antoing: het Belgische "toevluchtsoord" voor nucleaire incidenten

Heel België valt binnen de 100 kilometer van een nucleaire site. Heel België? Nee, een kleine gemeente in de provincie Henegouwen biedt -net als het Gallische dorpje van Asterix tegen de Romeinen- moedig weerstand bij een eventueel nucleaire incident. "We zijn een toevluchtsoord", zegt de burgemeester daarover met een knipoog.

Iedere Belg kan gratis jodiumtabletten in huis halen die hij of zij moet innemen in het uitzonderlijke geval van een nucleaire incident. Tot nog toe was dat enkel zo voor wie in een straal van 20 kilometer van een nucleaire site woont, maar sinds de kernramp van Fukushima in Japan gaan er stemmen op om die straal uit te breiden tot 100 kilometer.

Dat laatste is nu ook gebeurd en heeft tot gevolg dat iedere Belgische gemeente binnen die straal valt. Of toch bijna iedere gemeente. Alleen het stadje Antoing in de provincie Henegouwen valt buiten die straal van 100 km (red. de inwoners krijgen overigens toch ook jodiumtabletten).

Lees verder onder de kaart

Noot: de blauwe cirkels zijn de straal van 100 km rond Franse nucleaire sites (links: Gravelines, rechts: Chooz)

"We worden blijkbaar beschermd van alle nucleaire wolken", zegt burgemeester Bernard Bauwens (PS) met een knipoog in "Hautekiet" op Radio 1. "We zijn een toevluchtsoord." Antoing in Henegouwen telt zo’n 7.500 inwoners. De voornaamste bezienswaardigheden zijn twee kastelen en een Romeinse grafheuvel (foto onder). "We hebben vooral ondergrondse rijkdommen", voegt de burgervader er nog aan toe.

(Lees voort onder de foto.)

Dat laatste slaat vooral op de steengroeve in de gemeente. "Er wordt elk jaar 8 miljoen ton steen uit de groeve gehaald die per boot naar Gent wordt gebracht om er cement mee te maken", legt Bauwens voorts uit. "Die groeve is 160 meter diep, mocht er dus toch nog een nucleaire wolk passeren, dan kan heel Antoing daar onderdak zoeken."

Bij Binnenlandse Zaken is te horen dat ook inwoners uit Antoing jodiumtabletten kunnen krijgen, hoewel ze buiten de straal vallen. Bauwens bevestigt dat en zegt dat ook de drie apothekers in zijn gemeente voorbereid zijn op wat hij zelf "une fiction" noemt.

Beluister hieronder het fragment uit "Hautekiet":

Meest gelezen