Videospeler inladen...

Bart De Strooper wint prestigieuze prijs voor alzheimeronderzoek

Bart De Strooper, professor aan het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek, is een van de vier laureaten van de Brain Prize. Dat is de belangrijkste prijs voor neurowetenschappen, ter waarde van 1 miljoen euro. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan één of meerdere personen die een uitzonderlijke bijdrage leverden aan het hersenonderzoek.

Bart De Strooper verbond voor het eerst een aantal belangrijke puzzelstukken uit genetische studies. Hij kon het verband tussen twee eiwitten aantonen bij de productie van de amyloide beta, het voornaamste bestanddeel van de 'plaques' die typisch voorkomen in de hersenen van alzheimerpatiënten.

Sindsdien heeft hij steeds meer in detail onderzocht hoe verschillende spelers het ziekteproces in de hersenen sturen. In de zoektocht naar nieuwe medicatie werkt hij nauw samen met de farmaceutische industrie. Sinds vorig jaar is hij ook directeur van het UK Dementia Research Institute

De Lundbeck Stichting koos dit jaar voor vier pioniers in het alzheimeronderzoek. Naast Bart De Strooper, gaat het om Michel Goedert (Universiteit Cambridge), Christian Haass (Universiteit van München) en John Hardy (University College Londen). Allen worden gelauwerd voor de belangrijke doorbraken die ze realiseerden in het ontrafelen van de oorzaken en de mechanismen van alzheimer en hun rol in de zoektocht naar nieuwe medicijnen. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie die in Europa alleen al zowat 10 miljoen personen treft.

"De Brain Prize erkent de waardevolle bijdrage van fundamenteel basisonderzoek," zegt een verheugde Bart De Strooper. "Hopelijk kan het getalenteerde jonge onderzoekers inspireren om mee aan de slag te gaan in het onderzoek naar neurodegeneratieve hersenaandoeningen. Door de vergrijzing worden die helaas een steeds grotere maatschappelijke uitdaging."

De Brain Prize werd dinsdagnamiddag uitgereikt in Londen.

Uit het archief: Professor Bart De Strooper legt in deze reportage van vorig jaar uit hoe het mechanisme achter de ziekte van Alzheimer werkt.

Videospeler inladen...

Meest gelezen