Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

België in het Europese vizier wegens "agressieve fiscale planning" bedrijven

De Europese Commissie tikt 7 lidstaten - waaronder België - op de vingers omdat ze het makkelijk maken voor bedrijven om aan "agressieve fiscale planning" te doen. Op die manier "ondergraven de lidstaten de rechtvaardigheid" binnen de interne Europese markt, stelt Europees commmissaris Pierre Moscovici.

De Commissie stelt morgen haar jaarlijkse analyse van de economische en sociale situatie in de lidstaten voor. "Voor het eerst legt de Commissie de nadruk op de agressieve fiscale planning in zeven lidstaten", aldus commissarris Moscovici. Naast ons land worden ook Nederland, Luxemburg, Malta, Ierland, Hongarije en Cyprus geviseerd.

Door die fiscale planning kunnen bedrijven makkelijker belastingen ontwijken. Volgens een schatting van de Europese Commissie lopen de overheden zo'n 50 tot 70 miljard euro aan belastingeld mis. "Deze praktijken brengen schade toe aan de rechtvaardigheid, ze verhinderen de eerlijke concurrentie in de interne markt en verhogen de factuur van de Europese belastingbetalers", stelt commissaris Moscovici.

De analyse van de betrokken lidstaten komt er "na een grondig onderzoek van hun fiscale regels en van relevante economische factoren", klinkt het. "We erkennen dat sommige van die lidstaten maatregelen hebben genomen om hun fiscaal model aan te passen, maar er blijft nog veel werk op de plank", zegt Moscovici. "We moeten ervoor zorgen dat rechtvaardige fiscaliteit een regel wordt zonder uitzondering."

De Commissie trad in het verleden al op tegen fiscale rulings die sommige lidstaten sloten met multinationals. Zo vroeg de Commissie in 2016 aan de Ierse overheid om 13 miljard euro terug te vorderen van Apple. Ook België werd al gedwongen om geld terug te vorderen van tientallen bedrijven die genoten van de zogenaamse overwinstrulings.

Meest gelezen