Videospeler inladen...

België neemt deel aan geheime Amerikaanse militaire operatie tegen IS

België neemt deel aan een Amerikaanse geheime operatie die buitenlandse strijders opspoort en doodt in Syrië en Irak. België heeft wel alleen deelgenomen aan het inlichtingenwerk. Dat bevestigen verschillende bronnen bij Defensie aan VRT NWS.  

Operatie “Gallant Phoenix”, of Galante Feniks begint in 2015 onder leiding van het centrale commando van de Amerikaanse elite-eenheden. Doel is om zoveel mogelijk informatie te vergaren aan het front en dat via gevonden laptops en gsm's van buitenlandse strijders. Vooral bij de val van Mosul, in Irak, wordt erg veel waardevolle informatie gevonden over de buitenlandse strijders.

Het hoofdkwartier van operatie Gallant Phoenix bevindt zich in een grote Amerikaanse basis in Jordanië, een buurland van Syrië en Irak. Het werk in Jordanië zou vooral bestaan uit het analyseren,  catalogiseren en delen van een grote database met alle gegevens van buitenlandse strijders in Syrië en Irak.  

Doel van Gallant Phoenix: "Zoveel mogelijk buitenlandse strijders doden"

Voor de VS heeft de operatie één duidelijk doel: zoveel mogelijk buitenlandse strijders doden. Buitenlandse media brachten intussen verslag uit over hoe landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten actief gevaarlijke buitenlandse strijders aan het front gingen zoeken. Intussen nemen er 21 landen deel aan Gallant Phoenix, waaronder ook bijvoorbeeld Duitsland.

Belgische deelname: meer dan twee jaar

Bronnen bij Defensie bevestigen dat ons land zeker al twee jaar deelneemt aan Gallant Phoenix met “een paar mensen”. Aanvankelijk zouden de Belgische elite-eenheden van de Special Forces deelnemen maar uiteindelijk werd besloten dat alleen medewerkers van de militaire inlichtingendienst ADIV (Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid) zouden deelnemen.

ADIV staat in voor geheime operaties in het buitenland. Het gaat om Belgische militairen die gespecialiseerd zijn in inlichtingenwerk en die dienen als brugfiguur tussen Gallant Phoenix en ons land. Niet onbelangrijk omdat er relatief gezien erg veel Belgen vertrokken zijn om te strijden voor terreurgroep IS in Syrië en Irak. In totaal zouden er zo’n 500 Belgen naar Syrië en Irak vertrokken zijn.  

Vermeende IS strijder wordt gevangen genomen in Irak door Iraakse Special Forces
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Geen Belgische "kill list"

Alle betrokkenen benadrukken dat ons land op geen enkel moment zelf buitenlandse strijders heeft uitgeschakeld. Er zijn wel Belgische elite-eenheden in het noorden van Irak, maar die hebben Koerdische strijders bijgestaan in de strijd tegen IS. Ze kregen daarbij de opdracht om niet direct aan het front mee te vechten, maar om steun te verlenen van nabij.  

Op dit ogenblik trainen de Belgische militairen eenheden van de Koerdische strijders en Iraakse militairen van het regeringsleger in het noorden van Irak.  

De redactie van VRT NWS nam de afgelopen dagen, voor het uitbrengen van dit nieuws, contact op met Defensie,  zodat de veiligheid van onze militairen op het terrein niet in gevaar zou worden gebracht door de berichtgeving.

Videospeler inladen...

Meest gelezen