Videospeler inladen...

De Croo over Zalando-deal: "Zulke investeringen gaan we niet aantrekken met bier en chocolade"

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is niet blij met het nieuws dat Zalando zijn nieuwe distributiecentrum wellicht niet in Dour zal bouwen. De Croo zei in "De afspraak" dat de geesten nu maar snel moeten rijpen en dat het Zomerakkoord "niet voldoende is gebleken".

Volgens Zalando is het nog niet officieel, maar het lijkt er sterk op dat het nieuwe distributiecentrum van de kledingpakjesgigant niet in Wallonië komt, maar wel in Nederland. Zalando noemt de loonlasten, de wetten rond nachtarbeid en de vrees voor sociale onrust als argumenten.

Vicepremier Alexander De Croo wil dat er nu snel oplossingen komen om dit in de toekosmt te vermijden. "Op het vlak van loonkosten hebben we met de regering al een belangrijke stap gezet, maar op het vlak van nachtarbeid gaat het Zomerakkoord niet ver genoeg", zei De Croo in "De afspraak".

"Iedereen weet dat ik bij de onderhandeling van het Zomerakkoord verder wilde gaan, maar ik stond alleen. De anderen dachten misschien dat het allemaal zo'n vaart niet zou lopen, wel nu blijkt dat dat dus wel het geval."

"We exporteren jobs"

"Maar het is nooit te laat om het status quo te doorbreken", ging De Croo verder. "De geesten moeten nu snel rijpen. We gaan dit soort investeringen niet aantrekken met bier en chocolade."

"We zijn traditioneel een exportland, wel momenteel exporteren we vooral jobs. In de e-commercesector zijn er al 30.000 jobs die we hier hadden kunnen houden. Jobs die vooral ten goede komen aan laaggeschoolden. Zulke jobs hebben we ook nodig in een digitaliserende economie, zodat er niet alleen jobs bijkomen voor hooggeschoolden."

Het probleem voor minister De Croo is dat de loonlastenverlaging nu van toepassing is van middernacht tot 5 uur 's morgens, maar de uren van 20 uur 's avonds tot middernacht zijn cruciaal voor de e-commerce. "Eind deze maand is er een begrotingscontrole. Ik hoop dat dit iedereen heeft wakkergeschud."

Minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) was er als de kippen bij om fijntjes op Twitter te reageren:

Videospeler inladen...

Meest gelezen