Zalando: "Nog geen beslissing genomen over locatie distributiecentrum"

Waar komt het nieuwe distributiecentrum van Zalando: Nederland, Frankrijk, Duitsland of toch in het Henegouwse Dour? "We zijn in gesprek met lokale autoriteiten", klinkt het in een officieel statement van het bedrijf. "Maar er is nog geen beslissing genomen over de volgende locatie."

Een van de mogelijke locaties voor de nieuwe logistieke site van Zalando was naar verluidt Dour, in Henegouwen. Daar liep al sinds 2016 een openbaar onderzoek voor de ontwikkeling van een industrieterrein voor "een grote speler". Zo'n distributiecentrum zou goed zijn voor een potentiële 1.500 jobs.

Maar volgens De Tijd en L'Echo heeft de Duitse e-commercereus intussen de Belgische piste laten varen en voor Nederland gekozen. Volgens de kranten speelden er drie grote factoren mee: de loonkosten zouden hier minder voordelig zijn, op vlak van nachtarbeid is onze wetgeving nog te beperkt en het sociale klimaat in Wallonië zou te woelig zijn. Volgende week zou die beslissing van Zalando publiek worden gemaakt. 

"Nog geen beslissing"

Het hele ochtend hielden alle betrokken partijen de lippen stijf op elkaar over de kwestie. Noch de intercommunale IDEA, die verantwoordelijk is voor de industriezone in Dour, noch de vastgoedgroep Goodman Belgium, die het project moest ontwikkelen, noch lokale politici wilden communiceren.

Maar Zalando heeft nu zelf in een officieel statement laten weten dat er nog geen beslissing is genomen: "We screenen constant locaties in verschillende landen die dienst kunnen doen voor een verdere expansie van ons logistieke netwerk. We zijn in gesprek met lokale autoriteiten in verschillende delen van Europa, waaronder België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Maar een beslissing over de volgende locatie is nog niet genomen."

503 Backend fetch failed

Error 503 Backend fetch failed

Backend fetch failed

Guru Meditation:

XID: 334594538


Varnish cache server

Met wat we in het Zomerakkoord beslist hebben rond nachtarbeid in de e-commerce kunnen we perfect de concurrentie met Nederland aangaan

Minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V)

Peeters: "Ik wil met Zalando samenzitten"

Minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) zegt het in een reactie een beetje te betreuren dat hij noch door zijn Waalse collega's, noch door Zalando is aangesproken over het dossier. "We zouden heel graag tekst en uitleg geven aan Zalando over wat we beslist hebben rond e-commerce. Want met wat we in het Zomerakkoord beslist hebben rond nachtarbeid in de e-commerce en de versoepeling van de procedures in die sector kunnen we perfect de concurrentie met Nederland aangaan."

Maar Peeters' collega in de federale regering Alexander De Croo (Open VLD) haast zich om te zeggen dat we nog altijd achterop hinken in vergelijking met de buurlanden, vooral als het gaat om de wetgeving rond nachtarbeid. "Er zijn dingen veranderd aan die wetgeving, maar dat is niet voldoende. We moeten die nachtarbeidjobs goedkoper maken voor de werkgever. We moeten het ook gemakkelijker maken om die jobs te kunnen invoeren. Het gaat over duizenden jobs die vandaag juist buiten onze landsgrenzen gecreëerd worden. Ik wil dat die jobs naar ons land komen. Vandaag hebben we daar een nadeel en ik vind niet dat we lijdzaam moeten toezien."

Het is nu niet aan de orde om onze wetgeving in vraag te gaan stellen

Minister Kris Peeters dient zijn kritische collega Alexander De Croo van antwoord

"Ik vind dat we het hoofd koel moeten houden en de beslissing van Zalando moeten afwachten", repliceert Peeters. "Het is nu niet aan de orde om onze wetgeving, die al heel sterk versoepeld is en maximale flexibiliteit inbouwt voor onder meer nachtarbeid, in vraag te gaan stellen. We gaan ervan uit dat dit alle kansen geeft aan e-commerce. Nu moeten we kijken of we dit dossier nog kunnen redden of niet."

Meest gelezen