Videospeler inladen...

Economische topadviseur Trump neemt ontslag: "Enorme tegenstander van heffing op aluminium en staal"   

Gary Cohn, de economische topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, neemt ontslag. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Wellicht is zijn ontslag een gevolg van de onenigheid tussen Trump en Cohn over het Amerikaanse handelsbeleid. 

expert
Björn Soenens
Amerikacorrespondent van VRT NWS. Hij woont in Brooklyn, New York City. | Voor meer van Björn Soenens, klik hier.

In een mededeling benadrukt Cohn dat het voor hem "een eer" was om zijn land te mogen dienen. Trump dankt Cohn dan weer voor zijn bijdrage aan de "historische belastingverlagingen en -hervormingen".

"Cohn was toch wel de belangrijkste adviseur inzake economie", legt Björn Soenens in "De ochtend" uit. "Het is nummer 17 die opstapt in het Witte Huis. Hij was een belangrijk iemand, maar hij paste wel niet in de optiek van Trump. Hij was iemand van Wall Street, een ex-baas van Goldman Sachs. Hij is iemand die enorm gelooft in vrijhandel en daar zit 'm de kneep."

"Cohn was een enorme tegenstander van de aankondiging van Trump om heffingen te leggen op ingevoerd staal en aluminium. Hij heeft er alles aan gedaan om Trump te overtuigen van het tegendeel, maar het is niet gelukt. Cohn is ook koud gepakt door die aankondiging. Hij wist gewoon van niets en was naar verluidt furieus. Hij heeft nog een vergadering proberen te beleggen, met onder meer bierbrouwers omdat zij zeiden dat hun producten in prijs gingen stijgen omdat zij voor een groot deel gemaakt zijn van buitenlands aluminium. Hij wilde ook de autobouwers en vliegtuigbouwers erbij betrekken. Maar Trump heeft gezegd: die vergadering gaat niet door en daarop heeft Cohn zijn conclusie getroken." 

Daarmee is de kritiek op de beslissing van Trump nog niet weg, want Cohn deelt die kritiek met heel wat Republikeinen. "Mocht Steve Bannon nog in het Witte Huis zitten, dan zou iedereen zeggen: dit is de overwinning van Bannon. Hij was de man van het economisch nationalisme. Trump is helemaal terug met dat economisch nationalisme. Zijn milderende entourage valt nu weg en Trump gaat voor zijn instincten. Het vreemde is ook dat Trump zelfs steun krijgt van 3 Democratische senatoren uit staten waar de staalindustrie nog een zeg heeft (Ohio, West-Virginia en Pennsylvania)."

Voor de rest krijgt de president amper steun. "Dit is oorlog binnen de Republikeinse partij, hier gaan ze niet mee akkoord. Trump gaat hier enorme problemen mee krijgen als hij doorzet. Hij wil de belofte aan zijn kiezers houden, maar het zijn zijn kiezers die zullen bloeden want zij zullen meer betalen voor auto's, voor hun bierblikjes, voor kledij als er handelssancties komen. Die gevolgen die eruit voortvloeien zijn niet zo positief te noemen, zegt bijna elke econoom in de VS." 

Het zijn de kiezers van Trump die zullen bloeden want zij zullen meer betalen voor auto's, voor hun bierblikjes, ...

Volgens Trump is er echter geen chaos is in het Witte Huis.  Hij zegt dat er alleen "heel veel energie is". "Er zullen nog mensen moeten gaan", zegt Trump. "Dat is gezond, er is nood aan verversing, aan nieuwe mensen." "De vraag is alleen: wie gaat er nog willen blijven?", zegt Soenens. Trump zou als opvolger voor Cohn interesse hebben voor Larry Kudlow. "Hij is een mediacommentator. Hij was campagneadviseur van Trump. Hij is vrij conservatief, maar hij heeft ook in deze kwestie op tv al gezegd dat die heffingen op staal en aluminium niet het beste idee zijn. De vraag is: zal hij gevraagd worden en zou hij toehappen?" 

Meest gelezen