Videospeler inladen...

Extreem winterweer in rest van Europa: Belgische preiboeren hebben handen vol

Het was tot nu toe een uiterst zwak jaar voor onze preiboeren. Lage prijzen stemden hen bijzonder somber, maar nu is er een sprankeltje hoop. Doordat veel preiboeren in het buitenland niet kunnen oogsten, en zij wel, hebben ze de handen vol. Al zal dat het seizoen toch niet kunnen redden.

Duitsland, Polen en nog andere landen in Oost-Europa zijn te duchten concurrenten als het over preikweek gaat. Maar net daar sloeg en slaat de winter harder toe dan bij ons. Gevolg is dat de boeren daar wel prei hébben, maar hem niet of amper kunnen oogsten. De vraag blijft, en dus wordt de prei gezocht in landen waar oogsten wel nog kan. Bij ons was er vorige week ook een korte oogststop, maar nu gaan de rooiers weer volop het veld op.

Toch geen gejuich

De preiboeren zijn wel blij met het extra werk, maar het zal toch niet kunnen voorkomen dat de winter van 2017-2018 herinnerd zal worden als een slecht seizoen voor prei. De prijzen zijn al maandenlang laag, omdat de vraag laag is en het aanbod groot, ook uit het buitenland. De reden ligt voor de hand: het weer. 

Het was al maanden te warm voor prei. Niet voor de kweek, maar de mensen eten minder prei als het niet écht koud is. Prei is en blijft een echte wintergroente.

Luc Vanoirbeek, woordvoerder Boerenbond
Videospeler inladen...

Meest gelezen