Videospeler inladen...

Informatiecampagne gelanceerd: wat te doen bij een kernramp?

De federale overheid lanceert een grootschalige campagne die iedereen moet informeren wat te doen bij een kernramp. Vanaf vandaag kan iedereen gratis jodiumtabletten afhalen in de apotheek, maar er zijn ook andere dingen die mensen kunnen doen om zich te beschermen, als het ooit fout zou gaan in onze kerncentrales.

België heeft vijf nucleaire sites. Daarnaast zijn er ook drie buitenlandse centrales die dicht bij de Belgische grens staan. De kans op een kernramp is klein, maar de federale overheid wil dat iedereen weet wat hij of zij moet doen als het toch zover komt.

Wat kun je doen op voorhand?

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) raadt iedereen aan om zich in te schrijven op BE-Alert, een alarmeringssysteem dat de overheid kan gebruiken om de bevolking te waarschuwen bij grote incidenten. Als je ingeschreven bent op BE-Alert, kun je bijvoorbeeld een sms ontvangen bij een kernramp.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zorgt dan weer voor gratis jodiumtabletten die iedereen kan afhalen bij de apotheek. Zeker jongeren onder de 18, zwangere vrouwen en mensen die in een straal van 20 kilometer rond een kerncentrale wonen kunnen er beter voor zorgen dat ze die tabletten in huis hebben. Ze zorgen ervoor dat je geen schadelijk jodium opneemt, dat vrijkomt bij een kernramp.

Wat als het toch zo ver is?

Komt het op een dag tot een kernramp, ga dan zo snel mogelijk schuilen. Doe ramen en deuren toe en zet airconditioning of verluchtingssystemen uit. 

Wie buiten is geweest tijdens een kernramp, moet zich goed ontsmetten. Op die manier kan de kans op uitwendige besmettingen verminderd worden.

Tot slot neem je op dat moment uiteraard ook de jodiumtabletten in.

Overheid lanceert informatiecampagne

Iedereen kan op de website Nucleair Risico zelf kijken welke voorzorgsmaatregelen je kan nemen en wat te doen bij een kernramp. Er zullen ook filmpjes verspreid worden via de sociale media:

Videospeler inladen...

Meest gelezen