BELGA/WAEM

Remco Campert is uitgeschreven

De Nederlandse schrijver Remco Campert (88) hangt zijn pen aan de wilgen. Dat heeft hij laten weten via zijn uitgeverij De Bezige Bij. 

Remco Campert had vorige week te kennen gegeven niet meer mee te werken aan weekblad Elsevier en ook in de Volkskrant van zaterdag stond geen bijdrage meer van zijn hand. "Hij is moe en oud en heeft genoeg geschreven", laat zijn familie via De Bezige Bij weten. Een directe medische reden om te stoppen met werken is er niet.

Remco Campert is een van de belangrijkste schrijvers van ons taalgebied: zowel dichter, romancier als columnist. Hij werd vaak bekroond, onder meer met de P.C. Hooftprijs voor poëzie en de Prijs der Nederlandse Letteren. 

Poëzie is een daad
van bevestiging. Ik bevestig
dat ik leef, dat ik niet alleen leef.

Campert is een van de Vijftigers, samen met Lucebert, Gerrit Kouwenaar of Hugo Claus.  Bekende romans van hem zijn “Het leven is vurrukkulluk” en “Een liefde in Parijs”. Zijn krantencursiefjes  werden ook in boekvorm gebundeld. Nu ligt er geen nieuw werk meer op de plank, zegt de uitgeverij. Zijn laatste dichtbundel “Open ogen” verscheen in januari. (zie fragment hier onder).

Ik zag een jongetje zitten 
verwezen op een stoeltje 
bedekt met bloed 
en asgrauw puinstof 
onder een huis weggehaald 
met bommen bestookt 
door Assads moordenaarstroep 
dit gedicht helpt hem niet 
maar het is genoteerd

Meest gelezen