Serge Dorny wordt intendant van opera van Beieren

De Belg Serge Dorny (56) wordt intendant van de Bayerische Staatsoper.  Dorny leidt momenteel de opera van Lyon. Op 1 september 2021 gaat hij aan de slag in München.

Serge Dorny, geboren in Wevelgem, begon zijn carrière onder Gerard Mortier bij De Munt in Brussel, als dramaturg. Daarna werd hij  artistiek directeur van het Festival van Vlaanderen. Hij was ook directeur van het London Philharmonic Orchestra. Sinds 2003 staat hij aan het hoofd van de opera van Lyon. Over enkele jaren verhuist hij dus naar München, waar hij - met Vladimir Jurowski als muziekdirecteur - de Bayerische Staatsoper gaat leiden.

Twee jaar geleden was Dorny een van tien Vlamingen die het ereteken van de Vlaamse Gemeenschap ontvingen (foto), omdat ze op een uitzonderlijke manier verdienstelijk waren voor Vlaanderen. 

Hoewel, onomstreden is Dorny niet. Bij de opera van Dresden werd hij vervroegd ontslagen. Hij won een rechtszaak om dat ontslag aan te vechten. In Lyon lekten ontevreden personeelsleden zijn hoge kostennota's naar de pers. Op die manier wilden ze de besparingen aanklagen. Volgens Dorny waren de dure reizen en etentjes nodig om de coproducties van de opera te verkopen. 

Meest gelezen