Videospeler inladen...

Unicef: "70 procent van de medische hulpgoederen niet in Oost-Ghouta geraakt"

In Oost-Ghouta, in Syrië, is er voor het eerst in drie weken een VN-konvooi met 46 vrachtwagens toegelaten. "Maar het regime van Assad heeft 70 procent van de noodzakelijke medische hulpgoederen in beslag genomen", meldt Unicef. Het konvooi heeft de regio ook vroegtijdig moeten verlaten door aanhoudende bombardementen. 

46 vrachtwagens met hulpgoederen werden gisteren toegelaten tot het belegerde gebied. Het was de eerste keer sinds het regime van Assad op 18 februari een offensief heeft ingezet dat de noodzakelijke hulp de sterk getroffen regio kon bereiken. Eerdere afspraken van de VN-Veiligheidsraad om gedurende 30 dagen de wapens neer te leggen, werden nooit nageleefd.

Verschillende vrachtwagens hebben we helemaal niet kunnen uitladen

Geert Cappelaere

"Het is niet goed gelopen met de toelating van dit VN-konvooi. Verschillende vrachtwagens hebben we helemaal niet kunnen uitladen. En het meest wraakroepend is dat 70 procent aan medische middelen van de vrachtwagens werd gehaald door het regime van Assad", zegt Geert Cappelaere, hoofd van Unicef Midden-Oosten. In totaal konden 14 van de 46 vrachtwagen niet worden uitgeladen door aanhoudende bombardementen in de regio.

Het regime zegt niet waarom het dit doet. "Het regime geeft aan een soeverein land te zijn en het neemt beslissingen in het belang van een soeverein land", zegt Cappelaere.

"Toestand is dramatisch"

De toestand in Oost-Ghouta wordt volgens Unicef met de dag dramatischer. "Er leven nog steeds 400.000 mensen in het gebied, waarvan 200.000 kinderen. Het gebied wordt al meer dan drie jaar bezet. De laatste twee weken werd er zeer intens gevochten."

Tijdens de eerste twee maanden van dit jaar hebben meer dan 100 kinderen het leven gelaten, meer dan 100 kinderen zijn levensbedreigend gewond

Geert Cappelaere

Deze medische hulp in de regio is noodzakelijk zegt Unicef. "Tijdens de eerste twee maanden van dit jaar hebben meer dan 100 kinderen het leven gelaten, meer dan 100 kinderen zijn levensbedreigend gewond. Er zijn amper dokters in Oost-Ghouta, en de weinigen die er werken, hebben echt nood aan geneesmiddelen en dat wordt hen nu ontzegd", gaat Cappelaere voort.

Unicef wil zo snel mogelijk een nieuw konvooi in de regio krijgen. "We onderhandelen elk uur van de dag met de Syrische regering en met de oppositie om opnieuw hulpgoederen in Oost-Ghouta te krijgen. Het duurt onaanvaardbaar lang, maar we geven niet op."

Meest gelezen