Een Amerikaans F-16-toestel

Vervanging oude F-16's: Kamerlid Veli Yüksel sluit aankoop tweedehands F-16's niet uit

Mocht blijken dat de kandidaat-vervangers voor de oude F-16-toestellen niet voldoen aan de verwachtingen, dan mag België de aankoop van tweedehands F-16's niet uitsluiten. Dat zegt Kamerlid Veli Yüksel (CD&V). Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) loopt alvast niet warm voor dat voorstel.

Momenteel buigt de regering zich over het beste bod dat twee producenten van gevechtsvliegtuigen vorige maand hebben ingediend om de 40 jaar oude toestellen van het Belgische leger binnen enkele jaren te vervangen.

In de running zijn: het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin, dat de F-35 bouwt, en het Europese consortium van Airbus/BAE, dat de Eurofighter Typhoon bouwt. De Franse constructeur Dassault diende geen dossier in, maar wil zijn Rafale-toestel wel laten meedoen buiten die officiële juridische aanbestedingscompetitie.

"Indien zou blijken dat het aanbod en de prijs niet voldoen aan onze verwachtingen, dan mogen we het verder vliegen met tweedehands F-16's niet uitsluiten", stelt Veli Yüksel. "Ik denk dat dat een optie is. Het zou meer tijd en ruimte bieden om over deze investering een goede gefundeerde en weloverwogen beslissing te nemen."

Yüksel denkt aan tweedehandstoestellen die 1.000 vlieguren op de teller hebben. Die zouden bijvoorbeeld uit de Verenigde Staten kunnen komen. "De Amerikanen hebben een aantal toestellen in de aanbieding", weet Yüksel.

F-35

Om de F-16 te vervangen, wordt over het algemeen de F-35 gezien als de favoriet. Met dat Amerikaanse toestel zijn nog heel wat problemen, uitstel zou in dat licht niet onlogisch zijn. Maar Kamerlid Yüksel wil naar eigen zeggen die F-35 niet extra tijd gunnen om zaken in orde te brengen. "Het gaat over het verzekeren van onze inzetbaarheid en bijdrage aan internationale operaties, het gaat niet over tijd geven aan deze of gene leverancier."

CD&V-parlementslid Yüksel verduidelijkt daarnaast dat hij in eigen naam spreekt, al lieten ook andere partijgenoten eerder een gelijkaardig geluid horen. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is er alvast niet voor te vinden: "Ik meen dat meneer Yüksel lid is van CD&V en dat zijn partij deel uitmaakt van de regering die instemde met de vervanging van onze F-16's."

Boek: "Veiligheid voor iedereen"

Veli Yüksel deed zijn voorstel in verband met de F-16's in de marge van de voorstelling van zijn boek "Veiligheid voor iedereen. De strijd tegen gewelddadig radicalisme".

Daarin probeert de CD&V'er antwoorden te zoeken op enkele vragen na de aanslagen van 22 maart 2016: Waren we slecht voorbereid? Hebben we de dreiging verkeerd ingeschat? Had dit kunnen worden vermeden? En whoe vorm geven aan het evenwicht tussen vrijheid en veiligheid?

In zijn boek pleit Yüksel voor "nuance en redelijkheid" in het veiligheidsdebat: "Veiligheid is niet gebaat bij rechtse of linkse dogma's, maar een zaak voor het centrum. Onze veiligheid is te belangrijk om over te laten aan extremistische schreeuwers". 

Jasper Jacobs

Meest gelezen