Vlaamse trams in rand rond Brussel: nog niet voor morgen

Tegen 2020 moet De Lijn normaal gezien drie nieuwe tramlijnen openen in de Vlaamse rand rond Brussel, maar de deadline zal zeker niet gehaald worden. Het is niet duidelijk tegen wanneer de eerste trams zullen rijden. Oorzaak van de vertraging: communautair getouwtrek. De trams rijden naar de luchthaven, Vlaanderen en Brussel ruziën al jaren over het luchthavendossier. Daarom wil Brussel de trams van De Lijn geen groen licht geven, schrijft De Tijd en is bevestigd aan onze redactie.

De Vlaamse trams gaan ook in Brussel rijden, daarvoor moeten ze sporen gebruiken van de Brusselse openbare voervoersmaatschappij MIVB. De Lijn en de MIVB hebben een akkoord. Ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft een akkoord met zijn Brusselse collega Pascal Smet (SP.A). Maar dat akkoord moet nog bezegeld worden door de Brusselse regering, en dat lukt maar niet.

Brussel en Vlaanderen ruziën al jaren over de luchthaven: volgens de Brusselse regering vliegen er te veel vliegtuigen over het dichtbevolkte hoofdstad, terwijl de rustige Vlaamse rand wordt ontzien. Volgens de Vlaanderen wil Brussel wel de lusten van de luchthaven (jobs), maar niet de lasten (lawaai).

"Wij hebben ons werk gedaan, nu moet de Brusselse regering haar werk doen", klinkt het op het kabinet Weyts.

VRT NWS heeft geprobeerd om een reactie te krijgen van de Brusselse minister van Mobiliteit, Pascal Smet (SP.A). Hij wilde niet reageren.

Welke nieuwe tramlijnen moeten er komen?

De Lijn wil drie nieuwe tramlijnen aanleggen in en rond Brussel. Een eerste tram zou in Willebroek moeten vertrekken en de A12-snelwegvolgen, via Wolvertem en Meise, tot aan het Brusselse Noordstation.

Een tweede tramlijn moet van het Noordstation naar Brussels Airport rijden.

De derde lijn wordt geen gewone tram, maar een zogeheten "trambus", dat is een lange bus die lijkt op een tram. De "trambuslijn" moet de Brusselse ring volgen: vertrekken op de Heizel en via Strombeek-Bever en Vilvoorde naar de luchthaven rijden.

Meest gelezen