Videospeler inladen...

“Techpeditie” toont hoe technologie ons leven vergemakkelijkt

Vanaf morgen gaat in Gent de Techpeditie van start: een gratis, interactieve pop-up expo die dit jaar halt houdt in 13 Vlaamse centrumsteden. Organisator is Imec, het grootste onderzoekscentrum van Europa op gebied van nano-elektronica en digitale technologieën. Imec’s Techpeditie is voor jong en oud, en wil door middel van nieuwe prototypes aantonen hoe technologie in de toekomst allesbepalend zal zijn voor ons dagelijkse leven.

Op de Techpeditie kan u een parcours van 16 nieuw ontwikkelde technologieën volgen, stuk voor stuk concrete toepassingen om ons dagelijks leven te vergemakkelijken. Elk kersvers idee is al uitgewerkt in een prototype, waardoor u het meteen aan den lijve kan ondervinden. Wij mochten als eersten een kijkje nemen op de expo, en selecteerden de meest opvallende prototypes. 

De digitale stress coach

Of het nu komt door werkdruk, relationele problemen of iets totaal anders: iedereen heeft wel eens last van stress. Heel vaak beseffen we dat echter zelf niet, en dat is niet zo onschuldig als op het lijkt. Want wie over een lange periode lijdt aan stress en daar niets aan verandert, loopt risico op een burn-out. 

Om een burn-out sneller op te sporen en te voorkomen, ontwikkelde Imec de digitale stress coach. Dit is een smartwatch met sensoren die het zweetniveau van ons lichaam meten en daardoor ons stressniveau registreert. Op die manier ziet u op welke momenten u het meeste stress ervaart. Bijgevolg reikt de smartwatch u ook oplossingen aan om ervoor te zorgen dat uw stressniveau kan dalen. 

De slimme verpakking

Op bijna alle voedingswaren vindt u een houdbaarheidsdatum terug, maar dat is natuurlijk maar een schatting. Zo kan het voorvallen dat een product in een iets te warme omgeving is getransporteerd, waardoor de houdbaarheidsdatum beter zou worden vervroegd.

Omgekeerd kan uiteraard ook: een product dat eigenlijk na houdbaarheidsdatum nog perfect eetbaar of drinkbaar is. Imec ontwikkelde een verpakking die dit zelf aanvoelt en bijgevolg ook aanpast. Van evolutie gesproken.

De real-time fietsmonitor

Op sommige plaatsen in wielerwedstrijden kunnen renners nu niet met elkaar communiceren, bijvoorbeeld in een gebergte. Met het nieuw ontwikkelde communicatiehorloge van Imec kan dit wel. 

Hoe dit komt? De smartwatch is voorzien van hypergevoelige sensoren die ervoor zorgen dat informatie veel makkelijker en over een veel kleinere afstand kan worden doorgestuurd. Zo kunnen er nog sneller instructies worden gestuurd naar de renners, maar ook de renners zelf kunnen onderling veel makkelijker contact houden.

Onderzoeks- en innovatiecentrum Imec verricht vooral baanbrekend werk als het gaat over de ontwikkeling van microchips, die tegenwoordig in zowat alle elektrische toestellen zitten. De microchips die Imec ontwikkelt, liggen aan de basis van alle recente evoluties in het slimmer maken van de wereld rondom ons. 

Meest gelezen