Videospeler inladen...

"Zenuwgas werd gebruikt in moordpoging op Russische ex-spion Skripal in Engeland"

Het hoofd van de Britse dienst voor terreurbestrijding Mark Rowley zegt dat de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter besmet werden met een zenuwgas. Ook een agent die hen aantrof, is zwaar ziek. De vermoedens gaan uit naar de Russische geheime dienst, maar zo ver wil Londen op dit ogenblik nog niet gaan.

Zondagnamiddag werden Sergej Skripal en zijn dochter Julia bewusteloos aangetroffen op een bank in een winkelcentrum in de Engelse stad Salisbury. Ze zijn naar een ziekenhuis gebracht, maar zijn in levensgevaar. Ook de politieman die hen de eerste zorgen toediende, is zwaar ziek opgenomen.

Volgens Mark Rowley, het hoofd van de Counter Terrorisme Policing, hebben wetenschappers nu ontdekt dat het gaat om een moordpoging met gebruik van een soort zenuwgas. Over welk gas het gaat, is niet meegedeeld. Het winkelcentrum is intussen afgesloten en allerlei experten onderzoeken de zaak. De politie vraagt ook getuigen om zich te melden.

De Britse overheid wil zich nog niet uitspreken over wie er achter de moordaanslag zit, maar in de pers wordt gespeculeerd over de Russische geheime dienst. Skripal was zelf een agent van de Russische militaire inlichtingendienst, maar werd in 2006 tot de gevangenis veroordeeld omdat hij geheimen zou hebben doorgespeeld aan Groot-Brittannië. In 2010 kwam hij vrij door een gevangenenruil en sindsdien woonde hij in Salisbury.

Er zijn overigens precedenten. Zo werd in 2006 de Russische dissident Alexander Litvinenko in Groot-Brittannië gedood toen hij besmet werd met het radioactieve element polonium. Voor hij stierf beschuldigde Litvinenko de Russische president Vladimir Poetin ervan achter die aanslag te zitten.

Begin vorig jaar werd in Maleisië Kim Jong-nam gedood met zenuwgas. De halfbroer van de Noord-Koreaanse communistische dictator Kim Jong-un -en potentiële rivaal - zou vermoord zijn door de Noord-Koreaanse geheime diensten en de zaak leidde tot een diplomatieke rel tussen Noord-Korea en Maleisië.

Videospeler inladen...

Meest gelezen