AP

Aartsbisschop Oscar Romero wordt heilig verklaard

De Salvadoraanse aartsbisschop Oscar Romero, een icoon van de Rooms-Katholieke Kerk in Latijns-Amerika, zal een heilige worden. Dat meldt het Vaticaan. Paus Franciscus heeft de daarvoor noodzakelijke mirakels erkend. Ook paus Paulus VI wordt nog dit jaar heilig verklaard.

Aartsbisschop Oscar Romero zal heilig verklaard worden. Dat heeft paus Franciscus verklaard. De aartsbisschop uit El Salvador, is een icoon van de Rooms-Katholieke Kerk in Latijns-Amerika.  

Romero werd doodgeschoten op 24 maart 1980 door een rechts doodseskader, toen hij de mis opdroeg in een ziekenhuiskapel in de hoofdstad San Salvador. 

El Salvador verkeerde in volle burgeroorlog wanneer Romero werd vermoord. In die tijd was er een verbod op vrije meningsuiting en samenscholing. Maar Romero verzamelde toch mensen in kerken en sprak ongecensureerd over de repressie van de armen en het onkiese gedrag van de machthebbers. Romero wist dat hij door het verkondigen van zijn standpunten zijn leven in gevaar bracht, omdat hij het leger en de rijke elites dwarszat. Maar hij vond het zijn plicht om door te gaan. Romero geldt als een martelaar van de katholieke kerk.

De aartsbisschop kreeg anderhalve maand voor zijn dood een eredoctoraat van de KULeuven. Romero werd in 2015 zalig verklaard. Toch heeft het tot vandaag geduurd om Romero heilig te kunnen verklaren. Paus Franciscus, zelf een Latijns-Amerikaan, heeft daar nu voor gezorgd.

(Lees verder onder foto)

Paus Paulus VI

De weg is ook vrijgemaakt om paus Paulus VI heilig te verklaren. Paus Paulus VI leidde de katholieke kerk van 1963 tot 1978. Hij wordt vooral herinnerd als de paus die het Tweede Vaticaans Concilie tot een goed einde bracht. Dat concilie voerde verregaande hervormingen door, zoals de afschaffing van het Latijn voor gewone misvieringen. Tijdens zijn pontificaat bevestigde hij ook het al lang bestaande verbod van de Kerk op abortus en op het gebruik van kunstmatige contraceptiva. Paulus VI wordt nog dit jaar heilig verklaard.

Meest gelezen