Biotechbedrijf Ablynx vervangt staaldraadproducent Bekaert in de Bel-20 van de Brusselse beurs

De staaldraadproducent Bekaert uit Zwevegem verdwijnt uit de Bel-20, de belangrijkste index van de beurs Euronext Brussel. Bekaert wordt in de index vervangen door het biotechbedrijf Ablynx. Dat heeft Euronext Brussel bevestigd.

Voor topman Bert De Graeve van Bekaert is het verdwijnen uit de Bel-20 geen goed nieuws.

De wijziging gaat in op 19 maart, bij de periodieke herschikking van de samenstelling van de Bel-20. Die groepeert de 20 belangrijkste noteringen op de Brusselse beurs en is dus het uithangbord van de Belgische economie.

Het aandeel van Bekaert had in november vorig jaar een klap gekregen na problemen met duurdere grondstoffen en de verkoop van zaagdraad in China. Volgens Euronext Brussel is het een logische beslissing omdat de beurskapitalisatie van Bekaert geslonken was tot de 24e plaats op de beurs. Die kapitallisatie samen met het aantal vrij verhandelbare aandelen zijn de belangrijkste criteria voor selectie van een aandeel in de Bel-20.

Het is wel vreemd dat Bekaert nu vervangen wordt door Ablynx dat een overnamebod aanvaard heeft van de Franse farmagroep Sanofi. Volgens de Brusselse beurs is dat bod nog niet gerealiseerd en werd er dus nog geen rekening mee gehouden bij de aanpassing van de index. Een mogelijkheid zou zijn dat Sanofi nadien een notering krijgt in Brussel naast die in Parijs, zoals energiegroep Engie dat deed na de overname van Electrabel.

Bekaert was stichtend lid van de Bel-20

Bekaert was sinds de eerste notering van de Bel-20 in 1991 een onderdeel van de sterindex van de Brusselse beurs. Die groepeert de 20 belangrijkste aandelen van de beurs en dus ook van de Belgische economie. Eind de jaren 90 was er wel een korte onderbreking, maar keerde het bedrijf vrij snel terug in de top van de in Brussel genoteerde bedrijven.

Het verdwijnen uit de Bel-20 houdt op zich geen negatieve evaluatie van een bedrijf in, maar is wel slecht voor de zichtbaarheid. Bovendien stemmen fondsen en beleggers hun beslissingen vaak af op bedrijven die voorkomen in grote beursindexen en wie daar dan niet bij hoort, is minder interessant.

Na het verdwijnen van Bekaert zijn er nog slechts vier "stichtende leden" van de Bel-20 over. Het gaat dan om de holding GBL van Albert Frère, de farma- en chemiebedrijven UCB en Solvay en de mineralengroep Umicore.

Meest gelezen