© 2015 Frank Bienewald

Nepalese rechtbank: "Mensen met een beperking mogen opnieuw Mount Everest beklimmen"

Het hooggerechtshof van Nepal heeft een klimverbod voor blinden en alpinisten met een dubbele amputatie geblokkeerd. Dat meldt een medewerker van justitie. De uitspraak komt er enkele weken voor de start van het seizoen op de Mount Everest. 

“Mensen weigeren op de wereldwijd hoogste berg druist in tegen de geest van de Nepalese grondwet”, zegt een medewerker van justitie.

Het Nepalese ministerie van Toerisme had de regelgeving voor de beklimming van de 8.848 meter hoge top in het Himalayagebergte eind 2017 veranderd om het aantal ongevallen te verminderen. Daartegen hadden bergbeklimmers, mensenrechtenactivisten en de getroffen doelgroep geprotesteerd.

Onder andere Hari Budha Magar, een veteraan van de Britse Gurkha-eenheid, heeft zich verzet tegen het decreet. Hij heeft gepland om, als eerste man met een dubbele amputatie, dit jaar de top van de Mount Everest te bedwingen. Hij omschreef het decreet van de regering als discriminerend.

Honderden bergklimmers proberen elk jaar tussen april en mei de Mount Everest te beklimmen. De weersomstandigheden zijn het best tijdens die twee maanden.

Meest gelezen