SCIENCE PHOTO LIBRARY

Digitale klokken blijven trager tikken door politieke spanningen tussen Servië en Kosovo

Digitale klokken die werken op het elektriciteitsnet, zoals de klok op je microgolfoven of wekkerradio, lopen nu al bijna zes minuten achter. De oorzaak zijn de politieke spanningen tussen Servië en Kosovo. Generatoren uit Servië en Kosovo leveren te weinig elektriciteit aan het Europese netwerk. Eerst klonk het nog dat het probleem lag bij een elektriciteitsstoring in Zuidoost-Europa. 

De frequentie op het Europese netwerk moet overal 50 hertz zijn. De afgelopen weken lag ze net iets lager, namelijk 49,9 hertz. En dat doet de digitale klokken die op de frequentie van het elektriciteitsnet afgesteld zijn in heel Europa, trager tikken. 

Afgelopen maandag klonk het nog dat het probleem lag bij een storing bij een hoogspannings­net­beheerder in Zuidoost-Europa. En het probleem zou snel opgelost zijn. Niet dus!

Conflict tussen Servië en Kosovo

Het netwerk van Europese netbeheerders ENTSO-E zegt dat veel digitale klokken in Europa sinds enkele weken achterlopen, als gevolg van politieke spanningen tussen Servië en Kosovo. Het probleem raakt maar niet opgelost. 

De Europese commissaris voor Energie, Miguel Arias Cañete, gaat nu bemiddelen. 

Meest gelezen