Videospeler inladen...

EU speelt bal terug naar Trump: Commissie dreigt met importheffingen op Amerikaanse producten

De Europese Commissie dreigt extra belastingen te heffen op Amerikaanse producten die de Europese Unie binnenkomen. Zo beantwoordt de Commissie de aankondiging van Trump, die hetzelfde wil doen voor aluminium en staal dat de VS binnenkomt.

Het was een economische donderslag bij heldere hemel vorig week. President Trump kwam met het plan om extra belastingen te heffen op staal en aluminium dat de VS binnenkomt, onder meer uit Europa. Hij wil zo een verkiezingsbelofte nakomen en de zieltogende Amerikaanse staalindustrie beschermen tegen de import van buitenlands staal.

De Europese Commissie heeft vandaag Trump van antwoord gediend. De Commissie maakte bekend dat het een aantal maatregelen voorbereidt voor het geval het plan van Trump ook effectief wordt uitgevoerd, want dat is nog lang niet zeker.

Veruit de belangrijkste maatregel die de Commissie achter de hand houdt, is het heffen van extra belastingen op de import van Amerikaanse producten. Het gaat dan bijvoorbeeld om jeans van Levis of landbouw- en voedingsproducten zoals whiskey.

Protectionisme

Het was de Zweedse EU-Commissaris Cecilia Malström die het nieuws bekendmaakte tijdens een persconferentie. Ze omschreef het plan van Trump als "een protectionistische maatregel vermomd als een veiligheidsmaatregel". Trump catalogeerde de maatregel immers onder het mom "national security".

Malström ontkende niet dat er een probleem is in de globale staalsector. "Het eigenlijke probleem is overcapaciteit en het teveel aan subsidies voor de staalsector in sommige landen. Om dat probleem aan te pakken is internationale samenwerking nodig. Protectionisme is niet het juiste antwoord en in een handelsoorlog verliest iedereen."

De Zweedse Commissaris stak haar verbazing over de maatregel niet onder stoelen of banken. "We hebben hier grote twijfels bij. Wij zien niet in hoe de EU een gevaar zou vormen. Deze maatregel zou bovendien vooral de bondgenoten van de VS treffen. Dit is beschadigend voor de internationale relaties."

Meest gelezen