Mulder over Campert: "Ik kan me voorstellen dat je op een dag te moe bent om te schrijven"

Jan Mulder toont begrip voor het besluit van Remco Campert te stoppen met schrijven. Dat zegt de columnist in "De wereld vandaag" op Radio 1. Toch denkt hij dat Campert stiekem gewoon blijft schrijven.

"Het zat er een beetje aan te komen": zo reageert Jan Mulder vandaag in "De wereld vandaag" op het bericht dat Remco Campert officieel stopt met schrijven. "De vermoeidheid heeft hem nooit parten gespeeld, maar hij is 88. Ik kan me voorstellen dat je op een dag te moe bent om te schrijven."

"Schrijven is zijn leven. Ik weet niet met wie ik meer te doen heb: met de schrijver die moet stoppen met schrijven of met de lezer die moet stoppen met lezen. Ik was dol op zijn stukken, zijn boeken, zijn poëzie. Maar je, het is de tijd. Men debuteert niet meer als 88-jarige, maar men stopt hé."

Een paar weken geleden ging het fysiek nog erg slecht met Campert. "Toen had hij een longontsteking. Even vreesden we het ergste. Hij is niet meer Usain Bolt-achtig sterk, maar over het algemeen gaat het goed met hem hoor."

In zijn diepste wezen is hij een dichter, een serieus man

"Hij is de meest humoristische schrijver van de Nederlandse letteren, door zijn stijl, zijn geestigheid, zijn wendingen die je doen lachen, maar ook door zijn poëzie. In zijn diepste wezen is hij een dichter, een serieus man."

Mulder vermoedt dat Campert stiekem gewoon blijft schrijven, zonder dat hij nieuwe publicaties uitbrengt. "Als hij zijn typemachine in zijn werkkamer ziet staan, dan zal hij lekker weer even iets tikken. Het zal niet in de krant staan, maar we horen nog van hem."

Meest gelezen