Nederlanders mogen nu ook stage doen in UZ Gent

Gespecialiseerde verpleegkundigen die in Nederland studeren kunnen nu ook officieel stage lopen in het UZ Gent. De Nederlandse staatssecretaris Knops stelt in Gent die nieuwe grenssamenwerking voor. Het is een gevolg van het Nederlandse regeerakkoord waarin extra aandacht is voor grensoverschrijdende projecten.

Nederlandse studenten gespecialiseerde verpleegkunde kunnen nu ook stage lopen in het UZ Gent op de afdelingen spoed, neonatologie en hemato-oncologie voor kinderen. Officieel kon dat eerder niet omdat de Nederlandse overheid het ziekenhuis niet goedkeurde als stageplek. Dat is nu wel zo, de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops heeft het UZ een accreditatie overhandigd.

Voor het UZ is het een belangrijke erkenning, voor de Nederlandse studenten uit de grensstreek vooral een praktisch voordeel. Veel Zeeuwen die de opleiding volgden, moesten voor een officiële stage uitwijken naar Nederlandse ziekenhuizen. UZ verwacht geen stormloop van Zeeuwse studenten maar schat toch dat er een tiental stage zullen lopen.

Wie dus binnenkort op één van de betrokken afdelingen moet zijn, moet niet schrikken als een exotisch Zeeuws accent hoort. De nieuwe grensoverschrijdende samenwerking kadert in het Nederlandse regeerakkoord waar bijzondere aandacht is voor de zogenaamde euregio's, onder meer aan de Nederlands-Belgische grens.  

Meest gelezen