Videospeler inladen...

Vandenhaute: "Het huidige audiovisuele landschap is dat van de toekomst"

Telenet wordt de volle aandeelhouder van de Vijver Media, en daardoor bestaat het Vlaamse audiovisuele landschap nu uit drie spelers: de openbare omroep en twee grote commerciële groepen, Telenet en de Persgroep. Volgens Wouter Vandenhaute, de voorzitter van de raad van bestuur van de Vijver Media, het moederhuis van Woestijnvis, zal dat landschap nog lang standhouden en is het dus ook dat van de toekomst. Dat heeft hij gezegd in "De afspraak". 

Volgens Vandenhaute is het logisch voor de kleine Vlaamse markt van zo'n 6 miljoen mensen, dat die twee sterke commerciële spelers overblijven. Er is immers een enorme consolidatie aan de gang in de mediasector, waarbij ook grote internationale spelers zoals Netflix, zich roeren. 

Hij is er dan ook van overtuigd dat audiovisuele landschap zoals het nu is, met drie groepen die heel sterk inzetten op het lokale, de openbare omroep en de twee commerciële,  nog lang zal standhouden, en het landschap van de toekomst is. Telenet en de Persgroep zijn volgens hem twee ambitieuze, performante bedrijven, die zullen blijven investeren in kwaliteit en Vlaamse content, en hij is er van overtuigd dat ze de kwaliteit van vandaag, die in Vlaanderen erg hoog ligt, zullen blijven volhouden.

Het systeem heeft vandaag drie bronnen van inkomsten, de overheid, de kijker zelf en de reclame, en volgens Vandenhaute zullen die drie bronnen blijven bestaan en een nieuw evenwicht bereiken.

Hij verwacht niet dat Telenet de mensen nu zal laten betalen als ze naar "De slimste mens ter wereld" willen kijken. Volgens hem zou het dom zijn om het huidige ecosysteem onderuit te halen, en is Telenet, dat zeer ingebed is in Vlaanderen en de Vlaamse politiek, zich erg bewust van zijn verantwoordelijkheid in het ecosysteem. En uiteraard is het een groot bedrijf dat geld wil verdienen, daar is ook niet mis mee, zo zei hij. 

Kruispunt sport en media

Wat zijn eigen toekomst betreft, liet Vandenhaute niet in zijn kaarten kijken. Hij voelt zich erg comfortabele op het kruispunt van sport en media waar hij zich momenteel bevindt, en is van plan om dat te blijven doen. Hij is gevraagd om voorzitter van de raad van bestuur van Woestijnvis te worden, een actieve voorzitter, hij stuurt de ceo's aan en voelt zich daar goed bij. 

Anderzijds heeft hij ook plannen met de koers, en nog veel dromen. Allemaal zal hij die niet meer kunnen waarmaken, zo beseft hij, maar een aantal ervan wil hij zeker nog proberen te realiseren. 

Ook over de prijs die Telenet betaald heeft voor de aandelen, bleef hij discreet. Niet omdat het zo'n groot geheim is, zo zei hij, want op een gepast moment zullen Telenet en het Mediahuis daar wel mee naar buiten komen, maar voorlopig is er afgesproken om niet over de prijs te communiceren.   

Videospeler inladen...

Meest gelezen