Videospeler inladen...

Verkrachters en pedoseksuelen hervallen minder vaak dan u denkt

Seksuele delinquenten belanden minder vaak opnieuw in de gevangenis dan andere criminelen. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC).  

Algemeen wordt aangenomen dat seksueel delinquenten, zoals verkrachters en kindermisbruikers, vaak en makkelijk opnieuw strafbare feiten plegen. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Zij scoren zelfs beter in de recidivecijfers. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek, kortweg NICC.  

In totaal werden 14.754 veroordeelde gedetineerden onderzocht die waren vrijgekomen in de periode 2003-2005. En bij hen werd dus nagegaan, op verschillende tijdstippen, of ze na hun vrijlating opnieuw naar de gevangenis werden gestuurd.

In de totale groep van 14.754 veroordeelden die door de onderzoekers onderzocht werd, is 11 procent veroordeeld voor seksuele feiten. En daaronder verstaan ze alle soorten seksuele feiten, van exhibitionisme over aanranding en verkrachting tot pedoseksualiteit.

Maar hier past al meteen een eerste kanttekening. Er is niet zoiets als "de" seksuele delinquent. De meeste seksuele delinquenten plegen allerlei vormen van criminaliteit waaronder af en toe een seksueel delict.

Slechts 3 op de 10 seksueel delinquenten hebben alleen maar seksuele feiten gepleegd. Al de anderen combineren dat met andere strafbare feiten zoals bijvoorbeeld diefstal, geweld en drugs.

De onderzoekers gingen 1, 2, 3, 5 en 10 jaar later na in welke mate die vrijgekomen gedetineerden opnieuw opgesloten werden. 

En dan blijkt dat de groep seksueel delinquenten voor elke periode beter scoort dan niet-seksuele delinquenten. In elke periode worden er minder seksueel delinquenten opnieuw opgesloten in vergelijking met de anderen.

Hulpverleners die werken met seksueel delinquenten bevestigen die vaststelling. Ook zij stellen vast dat in tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt, seksueel delinquenten geholpen kunnen worden waardoor ze niet hervallen. Die hulp is een combinatie van therapie en medicatie. 

"Terzake" sprak met een veroordeelde en inmiddels vrijgekomen seksueel delinquent. De man pleit ervoor om het thema uit de taboesfeer te halen. 

Videospeler inladen...

De man is inmiddels al jaren vrij en recidiveerde niet. Dat heeft te maken met de professionele hulp die hij kreeg. Maar toch blijft hij worstelen met zijn probleem.  

Videospeler inladen...

"Terzake" sprak met Kris Vanhoeck van ITER, centrum voor daderhulp aan seksuele delinquenten. Bekijk het interview hieronder.

Videospeler inladen...

Meest gelezen